Thuja Häckväxter

Thujahäckar odlas över hela världen, vilket gör dem mycket populära. Med stor sannolikhet kommer man att kunna se en thujahäck var man än är. Den har vintergröna barr, och kan överleva under de hårdaste vinterförhållanden

Thuja

Kontakta oss gärna för thujaplantor av hög kvalitet till överkomliga priser.

Olika typer av thujaarter

 Vi har tre olika thujaarter. Vår kollektion innehåller Thuja Plicata Atrovirens, Thuja Occidentalis “Smaragd” och Brabant.

Thuja Brabant är ett mycket bra val för häck eller avskärmning. Denna vintergröna häck har ett tjockt, pyramidformat utseende. Dess gröna, fräscha barr förblir fräscha året om och dess färg är som starkast under våren när ny grodd startas. Den producerar också blommor på nygrodden. Plantan är en vacker utökning till eller lösning för en blandad gräns. Den trivs bra i full sol eller delvis skugga, och i de flesta jordar.

Thuja Occidentalis “Smaragd” är ett vintergrönt, smalt, pyramidformat häckträd med ett kompakt  lövverk, som behåller sin färg året om. Den växer bra i fuktiga såväl som varma förhållanden, och den klarar kortare torka. Det är en av de mest effektiva och populära buskagen att använda till höga häckar eller avskärmningar och det är en bra basväxt.

Thuja Plicata Atrovirens är ett bra val till en snabbväxande häck. Dess barr får en trevlig lukt av ananas när man krossar dem eller efter det regnat. De djupgröna barren utgör en utmärkt bakgrund till gränsplanteringar, men de kräver en del underhåll. Den växer väl såvål i sol som delvis skugga och i de flesta trädgårdsjordar.

Att odla en thujahäck

Thuja har alla delar som man behöver för att odla en vacker häck. Här följer några anledningar till varför man ska odla en thujahäck:

 • Thuja växer bra i alla typer av jord, vare sig det är lerjord, lera eller sandjord. Den tolererar också torka.
 • Alla thujaarter växer snabbt, vilket är en fördel för folk som försöker odla ett vindskydd eller ett insynsskydd. Det är viktigt att man känner till storleken på den uppvuxna växten innan man planterar, så att man lämnar lagom utrymme mellan plantorna när de växer upp.
 • Thuja är vintergröna och förblir gröna året om. Detta skapar en bra livsmiljö för lokalt vildliv och blir en sevärdhet i landskapet.
 • Förutom att de skapar ett fulländat utseende i landskapet, så är thuja också mindre kostsamma jämfört med andra buskage.

När man slutligen tagit beslutet att odla thuja är timingen mycket viktig. Plantor odlas i kruka nuförtiden, vilket gör det möjligt att plantera under alla säsonger. Trots detta finns det bra säsonger och inte fullt så bra säsonger att plantera. Sommar, med sin torka och hetta, är troligen den sämsta tiden att plantera eftersom man ständigt tvingas vattna plantan och rottillväxten blir minimal. Detta till trots kan växterna odlas i kruka och levereras under sommaren. Vad beträffar den bästa tiden att plantera är det nog ingen tvekan om att det är vår och höst eftersom jorden är fuktig och varm. Plantorna levereras med en jordklump och tillväxt sker i jorden.

Så, hur ska man plantera en thuja?

 1. Gräv planteringsdiken som är circa 1.5 gånger rotbollens storlek och ungefär 3 till 4 cm djupare än jordklumpens höjd. Fyll sedan med 5 cm jord på botten.
 2. Lägg ner circa 5 cm komposterad gödsel i diket och blanda detta med jorden.
 3. Sätt ner en planta i diket och justera så den står upprätt och ser balanserad ut. Lägg till mer kompost för att uppnå rätt höjd.
 4. Använd den bortgrävda jorden till att fylla diket till tre fjärdedelar och lägg en halva kompost för att förbättra dräneringen. Fyll därefter resten av diket med vatten.
 5. Ge vattnet lite tid att sjunka ner och jorden tid att sätta sig innan man fyller resten av diket med kompost och jord.
 6. Sprid ut ett tunt lager av komposttäcke och rensa bort komposttäcket circa 5 cm från stammen för att undvika att denna ruttnar.
 7. Vattna plantan varje vecka under de två första månaderna. Thuja torkar snabbt ut och behöver vattnas för att rota sig. Vi ger bevattningsråd när vi levererar plantorna.

Snabba tips

För att få en vacker häck rekommenderas man att plantera 2 till 3 växter per meter. Detta är viktigt för att värna om växtens naturliga utseende.

För att växterna ska växa bra bör de planteras så snart de anländer. I annat fall kommer de att torka ut. Om vbäxterna inte planteras direkt ska de tas bort från pallen, placeras i skugga och jordklumpen vattnas.

Thuja växer inte bra när den planteras under andra träd; av denna anledning bör man se till att plantera dem där det finns tillräckligt med solljus. När de planteras under stora träd och vatten droppar från träden kommer thujaplantorna inte att få det vackra utseendet som man vill ha.

Det är också lätt att sköta dessa växter. Klipp barren. Om man kapar träet skadar man plantan eftersom inga nya grenar kommer att växa ut.

Låt rotsäcken ruttna i jorden. För plantor som levereras i kruka behöver man ta bort rotsäcken.

Skötsel & Råd

 • Hitta rätt ställe att plantera thujan baserat på dess växtkrav. Välj ett ställe delvis i skugga eller i full sol där plantan kan få mer än sex timmars direkt solljus varje dag. Se till att ta bort skräp och vegetation från området innan planteringen.
 • Vattna thujan regelbundet för att hålla jorden fuktig. Frekvent bevattning är viktigt speciellt för unga thujor som kämpar för att växa på ett nytt ställe. Använd en dropp- eller bubbelslang för att se till att fuktigheten når till rötterna.
 • Ge växten gödning tre gånger om året för att garantera att den får tillräckligt med näring. Använd en speciell gödning för vintergröna växter. Använd en lösning som är utspädd till halva styrkan under det första tillväxtåret. Efter denna period gödslar man enligt tillverkarens anvisningar.
 • Trimma skadat, sjukt eller missfärgat lövverk. Beskär regelbundet för att bibehålla formen.
 • Beskär under tidig vinter eller höst. Undvik att beskära under sommaren eftersom detta kan få topparna på de beskurna grenarna att bli bruna.
 • Ta inte bort mer än en fjärdedel av växtens krona under en säsong.
 • Säckspinnarlarver dras till thujor men kan bekämpas genom biologiska pesticider eller genom att man tar bort dem för hand.

Behandling av vanliga sjukdomar hos thuja

Thuja kan utveckla sjukdomar som kan behandlas effektivt och snabbt för att trädet ska kunna överleva. Här är några vanliga thuja-sjukdomar som kan behandlas:

Svampsjukdomar – Dessa sjukdomar inkluderar rotröta, rost, kärlvål och blad/skott.

Barkbrandssjukdomar – Dessa problem kan skada eller döda en thuja. För att motverka denna sjukdom bör växtens bark lindas in under vintern.

Uttorkning – Detta är ett vanligt problem med thuja. Trots att många hanterar denna situation genom att beskära den påverkade delen, är en mer effektiv lösning att spraya yucca-extrakt på växten.

Fluglarver – Detta problem orsakas av en mask, som så småningom blir en äggläggande mal. När äggen har lagts börjar de äta barren och får dem att bli bruna och dö ut. Spraya acefat för att bekämpa larverna eller använd imidakloprid till att dränka in jorden tidigt på våren.

Thujans för- och nackdelar

Fördelar

 • Thujaväxter tenderar att vara naturligt tår-, kon- eller cylinderformade; därför behövs endast lite formande eller beskärning. När trädet väl har rotat sig kan det fortleva i tiotals år.
 • Thuja växer väldigt snabbt, med en tillväxt på 20 till 40 cm per år, men det är viktigt att man tar hänsyn till den fullvuxna växtstorleken när man planterar för att se till att det finns tillräckligt utrymme mellan växterna när de växer till sig.
 • Trots att thuja föredrar fuktig jord kan den också växa bra i andra typer av jord.
 • Thuja finns i olika storlekar och former, där en del kan växa upp till 20 meter. En del är ovala eller klotformade, medan andra är koniska. Man kan beskära thujan i trädgården för att få den form man önskar.
 • De är också ett bra val för insynsskydd.
 • De är förhållandevis fria från sjukdomar och skadedjursangrepp.

Nackdelar

 • Medan det är sant att thuja växer bra under ideala förhållanden kräver de extra bevattning om sommaren är för varm eller torr.
 • Thuja har en ovanlig struktur vilket får dem att verka onaturliga när de växer i en del naturomgivningar. Omständigheter såsom väder och ålder kan få växten att förlora sin form.

Slutsats

Thuja är en mycket popular växt och det vanligaste valet vad beträffar häckväxt. Den har förmågan att hantera sjukdomar, skadeinsekter och olika jordar, vilket gör den till en perfekt häckväxt.

Vi säljer prisvärda thujor här på Häckväxter Heijen. Om ni letar efter en thuja eller information om släktet, finns vi här för att hjälpa till. Ni kan kontakta oss via e-post eller telefon.