Medelhavsväxter

Sol, hav, strand och medelhavsträd. Vill du gärna bli påmind om semestertider året om? Dessa fina, typiska medelhavsträd i trädgården, på uteplatsen eller balkongen ger dig en semesterkänsla eller åtminstone en sommarkänsla hela året om. Medelhavsträden växer ursprungligen, precis som namnet säger, runt Medelhavet. Till exempel Spanien, Portugal, Italien, Frankrike, Grekland och Marocko. Dessa träd känns igen på grenarnas iögonfallande struktur. De är lite tjockare och ofta grövre. De ger ofta ätbar frukt. Träden är alltså inte bara vackra att titta på, du kan även njuta av dess frukter. Numera finns det många köldhärdiga medelhavsväxter och -träd att beställa. Och du behöver inte oroa dig för att de inte kommer att klara sig länge. Du kan med tillförsikt köpa ett fikonträd, ett apelsinträd, en väderkvarnspalm eller någon av de andra växterna.

Förutom otaliga häckväxter, erbjuder vi även fantastiskt fina medelhavsträd. Nedan hittar du de medelhavsträd och -växter som finns i vårt sortiment just nu. Vi beskriver kort vad du kan förvänta dig. Klicka på länkarna för mer information.

 • Citrus Limon (Citronträd)
  Detta är ett mycket färggrant träd med sina gula frukter, citronerna. Det kallas även citronträd och är älskat tack vare sina frukter men även tack vare sitt älskvärda utseende. Och citronerna går faktiskt att äta. De är jättenyttiga. De är nämligen fulla av C-vitamin. Citronträdet får underbart doftande, vita blommor på våren. Växten kan stå ute på sommaren, men ställ Citrus Limonia på en skyddad plats när vintern kommer. Trädet tål inte vinterkylan.
 • Citrus Reticulata (Mandarinträd)
  Citrus Mandarino, som detta träd också kallas, är en riktig eyecatcher. De vita blommorna, som trädet får på våren, doftar underbart. Mandarinerna kan ätas, men de är inte lika vanliga som citronerna på Citrus Limon. De är mer för syns skull. Och det är helt okej, eftersom trädet är så vackert. Växten kan stå ute under de varmare månaderna, men ställ den på en skyddad men ljus plats innan vinterkylan kommer. Detta träd tål nämligen inte frost.
 • Citrus Sinensis (Apelsinträd)
  Apelsinträdets ljusorange apelsiner är ett riktigt blickfång. Trädet är mycket populärt över hela världen. Inte bara för att det är så vackert, utan även tack vare de ätbara frukterna. Även om de kan vara lite sura i vårt klimat. De vita blommorna gör ingen besviken. De är fantastiskt vackra och doftar dessutom underbart. När det blir kallt, kan du ställa Citrus Sinensis i ett garage eller någonstans där det står skyddat. Trädet tål inte frost.
 • Ficus Carica (Fikonträd)
  Fikonträdet, de Ficus Carica, har stora, gröna handformade blad. På våren får det även gröna blommor. Vilken vacker syn! Och förutom att trädet är vackert, har det även en annan trevlig egenskap. Fikonen kan nämligen ätas. De är mycket saftiga, fantastiskt goda och dessutom nyttiga. De innehåller viktiga näringsämnen. Denna växt är köldhärdig till ungefär -10 grader Celsius. Om trädet står i en kruka, flytta det då till ett garage eller skjul under vintern, skyddat från vind och kyla.
 • Olea Europaea (olivträd)
  Olivträdet är ett karaktäristiskt träd med en knotig stam. Trädet har gröngrå, läderartade blad. Det är ett fantastiskt tillskott och en riktig eyecatcher för trädgården. Det växer frukter, oliver, på Olea Europaea. På nordligare breddgrader är de dock mer för syns skull än för konsumtion. En trevlig detalj: trädet är en symbol för fred, kärlek och lojalitet. En perfekt present att ge till dig själv eller någon annan.
 • Punica Granatum (Granatäppelträd eller Granatäpple)
  Granatäppelträdet har fina, små blad. Du kan plantera det på friland eller i en kruka eller ett planteringskärl. Dess blommor är orange. De gulröda granatäpplenas fruktkött är mörkrött. Du kommer garanterat att tycka granatäpplena är goda. På sommaren kan du njuta av blommorna och de mörkorangeröda, veckade kronbladen.
 • Trachycarpus Fortunei (Väderkvarnspalm)
  Trachycarpus Fortunei, även kallad väderkvarnspalm, är det mest sålda palmträdet i landet. Växten är mycket iögonfallande tack vare dess stora, solfjäderformade blad och är därmed en riktig eyecatcher. Den är köldhärdig.
 • Trachycarpus Wagnerianus
  Trachycarpus Wagnerianus är syster till Trachycarpus Fortunei. Denna palm har kompaktare och fastare blad och är därför inte lika känslig för vind som sin syster. Palmen är en vacker växt att titta på och den är köldhärdig. Tack vare sitt exotiska utseende och enkla karaktär är det ett riktigt tillskott till trädgården. Extra skötsel är alltså inte nödvändigt. Denna palm kommer ursprungligen från Japan. Idag odlas den i ett antal länder.
 • Vitis Vinifera (Vinranka)
  Vitis Vinifera har mycket sirliga blad. Pergolor, staket och väggar får ett vackert utseende. Denna växts frukter är druvorna, som hänger i klasar tillsammans. Druvorna är vita och blå, vissa blir mörklila. En vacker syn. Du kan äta druvorna, men du även (låta) göra vin av dem. Tänk dig, vin från egen trädgård! Plantera vinrankan mot en varm, solig vägg/mur. Under varma, torra somrar får du en fin skörd.
 • Wisteria Sinensis (Blåregn)
  Wisteria Sinensis, eller blåregn, blommar under april, maj och juni. Den får vackra, blåvioletta blomklasar som blir upp till 30 centimeter långa. Dessutom luktar den otroligt gott. Växten kan bli otroligt stor och bred. Den tillhör dessutom familjen ärtväxter. Den kommer locka många fjärilar till trädgården. Så trevligt. Växten kommer ursprungligen från Kina. Idag finns den över hela världen.

Plantera på friland?

Alla dessa medelhavsträd och -växter är vackra och iögonfallande och passar i en trädgård med en tropisk twist. De har alla, naturligtvis, olika egenskaper. Vissa är bäst att plantera på friland. För andra spelar det egentligen ingen roll. Dem kan du plantera på friland, i en kruka eller ett planteringskärl. Men i det sistnämnda fallet kommer du ofta att behöva flytta växten till en skyddad plats med mycket sol när det blir kallt. Se upp med för stora temperaturskillnader. Låt växten vänja sig när den flyttas från kylan till en varmare miljö. Och även vice versa, när växten flyttas ut från en varm och skyddad plats, rekommenderas att låta den vänja sig i lugn och ro.

Extra skydd på vintern

De flesta växter och träd som växer på friland behöver också lite extra skydd på vintern. Lägg till exempel en fiberduk kronan eller täck växten med ett växtskydd. För mycket specifik information om detta, rekommenderas att läsa mer om de enskilda växterna eller kontakta vår kundtjänst för mer information.

Hur underhåller jag ett medelhavsträd?

Underhållet skiljer sig lite från andra träd. De behöver mindre vatten och mer sol. Det är egentligen logiskt när man tänker på att de normalt sett förekommer naturligt på mycket varmare breddgrader. De flesta rekommenderas att planteras på en öppen plats, i stället för mot ett staket. Och plantera dem inte på en lägre del av trädgården. Då får de förmodligen för mycket vatten och det klarar de inte. Och du förstår säkert att de då kan dö.
Det är även viktigt att ge trädet extra näring. Köp speciellt gödselmedel för medelhavsträd och -växter.

Slutsats

För att skapa en riktigt tropisk atmosfär eller medelhavsatmosfär, är planteringen av en eller flera medelhavsväxter oumbärlig. Vi säljer fina exemplar som alla är starka och kommer att vara fina i din trädgård eller på din uteplats. Även utan kontorsbyggnaden är de en riktig eyecatcher.
Det finns många olika medelhavsträd. Det ena vackrare än det andra. Det kan vara svårt att välja. Vet du inte vilket du ska välja? Titta då runt på vår webbplats i lugn och ro. Du har även kommit rätt om du letar efter häckväxter. Vill du efter att ha tittat på informationen om växterna på vår webbplats, ha ännu mer information eller har du specifika frågor? Kontakta då vår kundtjänst. Vet du redan vilken växt du vill ha? Beställ den då direkt via vår webbutik.