Palmer (palmträd)

Svajande palmträd, sol, hav och strand. Den ultimata semesterkänslan. Och det hemma hos dig. För ett iögonfallande palmträd i trädgården ger en trevlig medelhavskänsla. Du föreställer dig att du är i ett fjärran varmt land. Förutom palmens fina utseende, är den även lättskött.

Palmer

Palmträd trivs bra på friland. Men den kommer även väl till sin rätt om du planterar den i en kruka eller ett planteringskärl. Om den inte planteras på friland, är den ömtålig. Detta måste du tänka på. När det blir jättekallt, täck den då med fiberduk eller ett växtskydd och ställ den på en skyddad, helst frostfri, plats.

Vi säljer bland annat följande palmer:

Chamaerops – detta är den enda palmen som kommer från Europa. Den är lite mindre än andra palmer och kallas därför även europeisk dvärgpalm. Palmen har ett exotiskt utseende och är köldhärdig till -10 grader Celcius.
Chamaerops Vulcanomed sitt kompakta växtsätt, ger denna palm trädgården ett exotiskt utseende. Du kan plantera den i ett planteringskärl eller på friland. Den är köldhärdig till ungefär -10 grader Celsius. Den kompakta europeiska dvärgpalmen är ganska lättskött.
Chamaerops Humilis denna palm har vackra, avlånga blad. Den är lättskött. Plantera palmen på friland eller i en kruka eller ett planteringskärl så kommer den väl till sin rätt. Palmen är köldhärdig till ungefär -10 grader Celsius.
Phoenix Canariensis på Kanarieöarna finns denna palm i nästan varje gathörn. Den vackra palmen har en tjock stam med bladärr och en tjock krona med många och långa överhängande blad. Den kan bli upp till 13 meter hög och är köldhärdig till -10 grader Celcius.
Yuccatuff och exotisk, det är en bra beskrivning av denna palm. Den vackra växten har långa, spetsiga, gröna blad som växer direkt ur jorden eller från stammen. På sommaren får den vackra ljusgula till lilaröda blomklasar. En mycket vacker syn. Växten är otroligt lättskött.
Yucca Jewelmed sina långa, spetsiga blad med ljusa kanter och vita blommor (i klasar) på sommaren, ger den trädgården en exotisk touch. Den är anspråkslös och köldhärdig till ungefär -7 grader Celcius.
Yucca Rostrata – palmen ger trädgården en tuff och exotisk touch. Växten har långa, smala, gråblå blad och en tjock stam. Den kan bli ungefär 4 m hög och är köldhärdig till ungefär -20 grader Celsius.
Butia Capitata – denna vintergröna palm ger trädgården en somrig känsla. De grågröna till blågrå bladen som sprider ut sig som en solfjäder, hänger lite och kan bli upp till 3 m långa. Palmen blommar rikligt under sommarmånaderna.
Cordyline Australis Red Star palmen är vacker och graciös. De iögonfallande, avlånga, röda bladen med en spetsig ände, skapar en stjärnform. De mjuka, röda bladen ger växten ett vänligt utseende.
Trachycarpus Fortunei detta är en av de populäraste palmerna. Växten är ett fantastiskt tillskott. Vill du ge trädgården, uteplatsen eller balkongen en tropisk touch? Välj då denna palm. Den har ett iögonfallande utseende och det är även bra att känna till att den är köldhärdig.
Trachycarpus Wagnerianus – denna palm är otroligt vacker att se och den är dessutom köldhärdig. Om du planterar palmen i trädgården, på uteplatsen eller balkongen, kommer du alltid att få en exotisk känsla när du tittar ut, sitter ute eller jobbar i trädgården.

Varifrån kommer palmträdet?

För cirka 5 000 år sedan odlades en palm för första gången. Det var dadelpalmen i Mellanöstern. Idag finns det palmer i hela världen. Dock inte på platser där det är för kallt, som polarzonerna. Man ser dem främst i tropikerna och i området runt Medelhavet.

Varför välja en palm?

 • Palmen är en vacker växt.
 • Den ger trädgården en känsla av semester på varma platser.
 • Trädet klarar sig bra på friland, men även i en kruka eller ett planteringskärl.
 • Växten är mycket lättskött.
 • Den behöver bara beskäras en gång om året.

När ska ett palmträd planteras?

Den bästa tiden att plantera palmträdet är från början av mars till oktober. Det är även möjligt att plantera trädet under årets övriga månader, men tänk på att inte plantera det på friland när det är kallt.

Hur ska en palm planteras?

På friland

 • Rensa bort allt ogräs från den plats där palmen ska planteras.
 • Gräv ett stort hål.
 • Luckra upp jorden i botten ordentligt med en spade.
 • Blanda denna jord med medelhavsjord.

I en kruka eller ett planteringskärl

 • Välj en rymlig kruka eller ett rymligt planteringskärl. Så att växten och därmed även rötterna har tillräckligt med utrymme att växa. Du kan isolera krukans insida med bubbelplast. Och gör några hål i botten av krukan eller planteringskärlet.
 • Fyll krukan eller kärlet med ett rejält lager lecakulor och speciell medelhavsjord.

Och fortsätt i båda fallen med:

 • Ta upp palmen ur plastkrukan och doppa rotklumpen i vatten och placera sedan i jorden.
 • Se till att rotklumpens ovankant är i nivå med jordnivån.
 • Fyll på med jord och tryck till ordentligt.
 • Vattna ordentligt den första tiden. I synnerhet om det inte regnar så mycket. På så sätt får rötterna god kontakt med jorden. Om växten står i en kruka eller ett planteringskärl, måste överflödigt vatten kunna rinna bort.

Tips

Ett palmträd kan planteras på friland, men även i en kruka eller ett planteringskärl. Det beror på vad du själv tycker är fint och praktiskt. Om palmen inte planteras på friland, måste den flyttas till en ljus, skyddad plats när det är kallt. Det kan vara ganska tungt.
Flyttar du palmen? Var då uppmärksam på temperaturen. Trädet tycker inte om för stora skillnader. Låt växten vänja sig när den flyttas från kylan till en varmare miljö. Och även vice versa, när växten flyttas ut från en varm och skyddad plats, rekommenderas att låta den vänja sig i lugn och ro.
Palmträd gillar värme. Så om det blir riktigt kallt, behöver även träden som är planterade på friland extra skydd. Lägg till exempel en fiberduk kronan eller täck växten med ett växtskydd.

Placering

 • Ett palmträd står gärna i direkt solljus.
 • Placera helst en palm i närheten av ett staket eller en vägg. Då står den skyddad.
 • Var noga med att inte placera den i en lägre del av trädgården. Om du skulle göra det, kommer allt överflödigt vatten att rinna ned till den del där palmen står. Trädet klarar inte detta överflöd av vatten.

Råd & Skötsel

Vattna
Palmträd behöver mindre vatten och mer sol. Detta är egentligen ganska logiskt, de kommer ju ursprungligen från varma(re) länder. Men för torr jord är inte heller bra.
Vattna trädet om det inte regnar eller regnar mycket lite. Det är bättre att vattna palmen ordentligt en gång än att vattna lite varje gång. Man kan faktiskt jämföra det med en subtropisk regnskur. Mycket vatten plötsligt och sedan ingenting under en lång tid. Om du planterar palmen i en kruka eller ett planteringskärl, se till att överflödigt vatten kan rinna bort.
Vattna helst palmträdet med regnvatten. Kranvatten innehåller kalk som kan skada rötterna.

Beskära
Ta fram sekatören om palmens blad är torra och bruna på undersidan. Ta då bort de vissna bladen till ungefär 10 cm från stammen. Det rekommenderas att aldrig klippa ner bladen hela vägen till stammen.

Gödsling
En palm behöver inga stora mängder extra näring. Om du vill ge den lite extra kraft, köp då ett särskilt gödselmedel för medelhavsträd och -växter.

Vanliga växtsjukdomar på palmer
Palmträd drabbas sällan av (svamp)sjukdomar och skadedjur.

För- och nackdelar med palmträdet

Fördelar

 • Ett palmträd kan planteras i vilken typ av jord som helst.
 • Den kan planteras på friland, men även i en kruka eller ett planteringskärl.
 • Trädet är inte särskilt känsligt för sjukdomar och skadedjur.

Nackdelar

 • Det tycker inte om att stå i för blöt jord. Vattna det därför inte för mycket.
 • De flesta palmträd i kruka eller planteringskärl, måste flyttas till en skyddad plats på vintern. 
 • Använd regnvatten när du vattnar trädet. Kalken i kranvattnet kan skada växtens rötter.

Slutsats

Ett palmträd i trädgården är ett fantastiskt blickfång och är ett tillskott till trädgården. Beställ palmen direkt. Har du frågor? Välkommen att ställa dem. Vi svarar dig på ditt eget språk.