Citrusträd (Citronträd)

Citrusträdet (citronträdet) är en mycket populär växt. Det förekommer över hela världen. Inte för inte. Växten har ett vackert och prunkande utseende och blommar från våren till långt in på sommaren. Blomman doftar underbart och frukterna (riktiga vitaminbomber) går att äta. I varma områden kan citrusträdet planteras på friland. Det allmänna rådet är dock att plantera det i en kruka eller ett planteringskärl, eftersom det är känsligt för frost.

Citrusträd

Citrusträdet är ganska lättskött. När det är minusgrader, måste du ställa det på en skyddad plats. Vid lätt frost kan du täcka trädet med fiberduk eller ett växtskydd. Om du ställer trädet på en varm plats på vintern, kan du skörda frukt året runt. Vad du definitivt bör göra är att beskära citronträdet i september eller oktober. På så sätt ser du till att trädet behåller en fin form och att det är redo för nästa växt- och blomningsperiod.

Vi säljer bland annat följande citrusträd:

Citrus Aurantifolia Lime Verde – en populär växt som även är känd som Citrus Aurantifolia eller limeträd. Limefrukterna, som är ungefär lika stora som mandariner, från detta träd är godare än de du köper i matvarubutiken. De smakar mer och är syrligare. Blommorna doftar gott och uteplatsen eller balkongen får en tropisk touch.
Citrus Clementinedenna växt, även kallad clementinträd, är ett tillskott till uteplatsen och balkongen. Inte bara tack vare dess vackra, exotiska utseende, utan även för de underbart doftande blommorna och de ätbara frukterna, som är saftiga och har en lätt syrlig smak. De är något större än en mandarin och mindre än en apelsin. De flesta låter frukterna hänga kvar som dekoration.
Citrus Fortunella Kumquaten vacker exotisk växt som är ett fantastiskt tillskott att ha på uteplatsen eller balkongen. Växten har ytterligare tre namn: dvärgapelsin, Citrus Kumquat eller Citrus Fortunella Margarita och den har vackra, vita blommor. Dessa följs av avlånga, apelsinliknande frukter. Dessa kan du äta hela. Det är en riktig smaksensation, eftersom skalet är sött och fruktköttet är syrligt.
Citrus Hystrixmed sina gröngula frukter och sina gröna, dubbla, glansiga blad, är detta en vacker växt som även kallas kaffirlime. Papedorna, som frukterna kallas, innehåller mycket C-vitamin. De smakar syrligt, lite bittert och fruktigt på samma gång. Du kan använda dem på samma sätt som limefrukt. Bladen är också ätbara. Om du torkar dem och sedan krossar dem, kan de användas som krydda.
Citrus Limontack vare de gula frukterna (som vi även kallar citroner) och dess vackra utseende, är växten (dess latinska namn är Citrus Limonia) mycket populär över hela världen. En trevlig detalj är att du faktiskt kan äta citronerna och de är dessutom otroligt nyttiga.
Citrus Mitis Calamondin – som även kallas calamondinträd, är en korsning mellan växterna Citrus Fortunella Kumquat och Citrus Mandarino (mandarinträd). Det får orange frukter som påminner om en mandarin. De går att äta, men är ganska syrliga. Du kan jämföra smaken med en blandning av citron och apelsin.
Citrus Reticulatadetta träd finns i världens alla hörn, det kallas även Citrus Mandarino eller mandarinträd. Det är inte helt utan anledning, för det är vackert och ger trädgården, uteplatsen eller balkongen färg. De vita blommorna doftar underbart och mandarinerna går att äta, men de är mer för dekoration.
Citrus Sinensisdetta mycket älskade apelsinträd, som det också kallas, producerar ljusorange apelsiner efter de vita, härligt doftande blommorna på våren. Dessa går att äta, men tänk på att de är lite syrliga eller bittra i smaken. De är mer för syns skull.

Varifrån kommer citrusträdet?

Citrusträd kommer ursprungligen från Sydostasien och hör till citrussläktet. Träden har odlats i drygt 4 000 år. Detta gör dem till de äldsta odlade växterna i världen. Européerna upptäckte citronträdens skönhet först på 1500-talet.

Varför välja ett citrusträd?

 • Citrusträdet är en vacker växt. Ett fantastiskt tillskott till trädgården.
 • Dess blommor doftar gott och frukterna som följer går att äta. De är jättenyttiga.
 • Denna växt ger trädgården, uteplatsen eller balkongen en exotisk touch. Det kommer att kännas som om du är på semester på en fjärran, varm plats.
 • Du behöver inte oroa dig så mycket för trädet, då skötsel och omvårdnad är minimal.

När ska citrusträdet planteras?

Citrusträdet kan planteras när som helst. Detta eftersom den inte kan stå ute på vintern och då måste flyttas till en skyddad och uppvärmd plats.

Hur ska ett citrusträd planteras?

I en kruka eller ett planteringskärl

 • Leta upp en fin plats i trädgården, på uteplatsen eller balkongen.
 • Välj en rymlig kruka eller ett rymligt planteringskärl. Så att växten och därmed även rötterna har tillräckligt med utrymme att växa. Du kan isolera krukans insida med bubbelplast. Och gör några hål i botten av krukan eller planteringskärlet. Fyll krukan eller kärlet med ett rejält lager lecakulor och speciell medelhavsjord.
 • Ta upp citronträdet ur plastkrukan och doppa rotklumpen i vatten och placera sedan i jorden.
 • Rotklumpens ovankant ska vara i nivå med jordnivån.
 • Fyll på med medelhavsjord och tryck till.
 • Vattna trädet ordentligt den första tiden. I synnerhet om det inte regnar så mycket. På så sätt får rötterna god kontakt med jorden. Se till att överflödigt vatten kan rinna bort.

Tips

Ställ citrusträdet på en ljus, skyddad plats när det är minusgrader. Platsen ska även vara lite uppvärmd.
Var uppmärksam på temperaturväxlingar, när du flyttar växten. Låt växten vänja sig långsamt vid en varmare eller kallare plats.

Placering

 • På sommaren är citrusträdet vackert att ha på uteplatsen eller balkongen. Ställ det på en skyddad och uppvärmd plats med mycket ljus på vintern.
 • Ställ inte ut trädet för tidigt på våren, det gillar inte kalla nätter. Ställ därför inte ut det förrän i mitten av maj.
 • Ställ det i halvskugga på uteplatsen eller balkongen. Det behöver inte stå i full sol hela tiden. Även om man kanske skulle tro det om en tropisk växt.
 • Plantera växten i en näringsrik, fuktig jord.
 • Det är även möjligt att ha ett citrusträd som krukväxt. Se då till att överflödigt vatten kan rinna bort genom botten, genom att ställa ett fat under krukan.

Råd & Skötsel

Vattna
Citrusträdet är sedan gammalt vant vid växlande vått och torrt väder. Jorden som den står i får därför inte vara för fuktig. Stick ner fingret ungefär 5 cm i jorden. Vattna om det känns torrt.
Se till att överflödigt vatten kan rinna bort. Gör hål i botten av krukan eller planteringskärlet. Trädet gillar nämligen inte alls att ha ”våta fötter” länge. Då är risken stor att rötterna ruttnar.
Växten tycker inte om iskallt vatten, vattna därför med ljummet vatten.

Beskära
Citrusträdet måste beskäras för att det ska växa fint och inte bli för stort. Beskärning efter blomning rekommenderas. I september/oktober.

Gödsling
Ge trädet en generös mängd kväverikt och kalkfritt gödselmedel på sommaren. Det uppskattar trädet.

Vanliga växtsjukdomar på citrusträdet

Skadedjur
Citronträdet kan drabbas av spinnkvalster, ullsköldlöss, skålsköldlöss, sköldlöss och bladlöss. Dessa skadedjur kan du bekämpa med specialmedel som finns att köpa på handelsträdgårdar eller i byggvaruhus.                                                                                                                                                                                            

Gula blad
Bladen kan gulna av för mycket vatten. Det kan även bero på för kalkrik jord eller för mycket kalk i vattnet. Detta kallas även kloros. Det är då klokt att börja använda regnvatten.

För- och nackdelar med citrusträdet

Fördelar

 • Växten är lättskött.
 • På våren får den underbart doftande blommor.
 • Efter blomningen, bildas goda, jättenyttiga frukter.

Nackdelar

 • Växten tål mycket lite frost. Därför rekommenderas att plantera den i en kruka eller ett planteringskärl.
 • Citrusträdet vill inte gärna stå i för blöt jord.
 • På vintern måste du flytta växten till en varm, skyddad plats. 
 • Trädet kan drabbas av spinnkvalster, ullsköldlöss, skålsköldlöss, sköldlöss eller bladlöss.

Slutsats

Gillar du en fin, exotisk, blommande växt som är lättskött och som dessutom producerar ätbar frukt? Välj då citrusträdet eller citronträdet.
Beställ denna vackra växt direkt. Den kommer att göra dig glad med sitt utseende och sin vackra blomsterprakt. Har du frågor? Välkommen att ställa dem. Vi svarar dig på ditt eget språk.