Hedera (murgröna)

Du känner säkert till Hedera. Murgröna. Hos grannarna är husgaveln täckt av murgröna och hos goda vänner är garaget alldeles övervuxet. Men har du någonsin sett en murgrönshäck? Murgröna lämpar sig nämligen mycket bra som häck. Det är hur som helst en stark växt som du knappast behöver ägna någon tid åt. Förutom att beskära den.

Hedera (murgröna)

Murgröna är vinterhärdig och städsegrön. Den har ett tjockt bladverk. Det gör att den skyddar väl mot insyn. Och på vintern har du alltid en fin, grön häck, då resten av trädgården kanske ser lite ödslig och otrivsam ut. Vare sig du har en stor eller liten trädgård, murgröna passar verkligen överallt. Inte bara på grund av sin utstrålning, utan även tack vare det smala växtsättet. Det är verkligen en idealisk häckväxt.

Olika sorters murgröna

Det finns två sorters Hedera:

Hedera Helix – kallas även småbladig murgröna. Den har ganska små blad och ser lite elegantare ut. Bladen är också mörkare i färgen. Hedera Helix är städsegrön, det vill säga behåller bladen om vintern. Och sjukdomar? Det drabbas den sällan av.

Hedera Hibernica – den storbladiga murgrönan har ljusare blad än sin släkting. Under stränga vintrar kan den tappa ett eller ett par blad, men lyckligtvis får den nya fräscha skott på våren. Denna Hedera är något känsligare för sjukdomar och ohyra.

En lättskött växt. Det är det absolut. Den är inte kinkig vad gäller jordmån eller läge. Den trivs nämligen lika bra i sol som i halvskugga eller skugga. Det spelar verkligen ingen roll för denna murgröna. Det är alltså en perfekt häckväxt för din trädgård.

Varför välja murgröna?

 • Hedera är vinterhärdig.
 • Växten är städsegrön.
 • Du kan plantera den i vilken jord som helst.
 • Läget spelar inte heller någon roll: sol, skugga eller halvskugga.
 • En häck av murgröna ger stor avskildhet. Du slipper insyn från grannarna, men även från förbipasserande.
 • Häcken går bra att beskära. Man kan till och med klippa ner den hårt. Den tar sig alltid igen.
 • Det är en mycket stark växt och därför inte särskilt känslig för sjukdomar.
 • Växten har ett smalt växtsätt, vilket är bra i små trädgårdar.

När är den bästa planteringstiden för en Hedera murgröna?

Hedera kan planteras året om. Den bästa planteringstiden är mellan mars och oktober. Under denna period är marken varm och kan rötterna utveckla sig väl. Tänk på att växten inte alltid växer lika snabbt. På våren växer murgrönan snabbast och på hösten upphör tillväxten. Om du vill ha ett snabbt resultat är det klokt att plantera murgrönan innan det blir vår. Då kan din Hedera växa hela våren och sommaren.

Hur planterar man en Hedera murgröna?

 1. Det låter kanske självklart, men se till att marken där du ska plantera din murgröna är helt ogräsfri.
 2. Gräv en fåra som är cirka 1,5 gång så djup och bred som rotklumpen på Hedera. Tips: spänn ett snöre mellan två pinnar innan du börjar gräva. Då får du en fin, rak häck.
 3. Strö lite kogödselkorn i fåran. Hedera trivs i all sorts jord, men lite extra hjälp skadar inte.
 4. Blanda kornen med lite sand. Rötterna tycker nämligen inte om direktkontakt med gödselkorna.
 5. Lägg Hederaplantorna först längs fåran på de platser där du vill plantera dem. Är du nöjd med fördelningen? Sätt då ned häckplantorna i fåran. Se till att de står rakt.
 6. Fyll sedan fåran med jord. Tryck till ordentligt.
 7. Vattna rikligt. Fortsätt vattna de närmaste dagarna tills plantorna har slagit rot.

Tips

Se till att vattna tillräckligt, men inte för mycket. Murgrönan Hedera tycker inte om att vara ”blöt om fötterna”.

När häcken väl växer, klarar den sig själv och klättrar lätt upp mot ett staket eller ett galler av hönsnät. Men i början behöver den lite extra stöd och hjälp. Du kan för hand fläta in revorna, och senare de nya skotten, mellan staketets eller gallrets spjälor/ståltråd. Om det kommer nya skott, fläta in dem också. Det tar lite tid, men är till stor hjälp för växten. Det är väl värt besväret, för på detta sätt får du en fin, tät häck. När häcken väl har kommit igång, klarar den sig själv. Nu kan du börja njuta.

Placering

Du kan plantera murgröna när som helst, förutom när det är minusgrader. Resten av året går bra. Växten trivs överallt, i sol, skugga eller halvskugga.

Räkna med 4-5 plantor per löpmeter.

Skötselråd

 • Vattna tillräckligt, men inte för mycket. Murgrönan tycker inte att vara ”våt om fötterna”.
 • Fläta in revorna och de nya skotten för hand mellan spjälorna eller ståltråden på staketet.
 • Murgrönan växer som sagt mycket snabbt. Du måste beskära den två gånger om året för att hålla den någorlunda i schack.
 • Beskär den helst från mars till mitten av november.
 • Beskär den inte i direkt solsken, utan helst i molnigt eller till och med regnigt väder. Då förhindrar du att kanterna på bladen skadas av solen.
 • Det kan vara lockande att använda en elektrisk häcksax för att snabbt klippa häcken, men bästa resultat får du om du beskär för hand. Använd en häcksax eller speciell sekatör.
 • När häcken är fullvuxen kan du fortsätta att formklippa den. Det förhindrar att den blir för grov och vedartad. Men det förhindrar också att den skadar ditt hus eller andra växter. Murgrönan brer nämligen lätt ut sig. Genom att beskära den kan du hålla den under kontroll.

Behandling av kända angrepp

Såsom vi redan nämnt är murgröna en mycket stark växt. Endast sträng kyla kan leda till problem.

Köldskador - om det har varit ordentligt kallt kan det hända att murgrönans blad blir bruna. Det ordnar sig, men du får ha lite tålamod. Låt växten först sätta nya skott. I april eller maj kommer det nya skott på revorna. Då kan du klippa bort de skadade kvistarna. Sedan kommer växten att återhämta sig. Ibland tar det lite tid, men en murgröna klarar sig alltid.

För- och nackdelar med murgröna

Fördelar

 • Växten är städsegrön.
 • Murgrönan Hedera är vinterhärdig.
 • Den är mycket lättskött: du kan plantera den var som helst.
 • En häck av murgröna växer sig snabbt hög och tät och blir ett fint insynsskydd.
 • Häckväxten är lätt att beskära.
 • Den är mycket stark och därför inte särskilt känslig för sjukdomar.
 • Växten har ett smalt växtsätt.
 • Du kan beskära den året om.

Nackdelar

 • Den växer lätt över andra växter.
 • Växten lämnar spår efter sig på ditt hus, garage eller plank.

Slutsats

Letar du efter en lättskött, städsegrön häckväxt som skyddar mot insyn? Då är Hedera rätt växt för dig.
Om det är något du undrar över, ta kontakt med oss.