Ligustrum (liguster)

Ligustrum*, eller liguster, är en mycket stark häckväxt. Den är ett sirligt inslag i varje trädgård. Ligustrum växer snabbt så din häck blir hög och skyddar mot insyn på nolltid. Visst är det skönt att kunna sitta i lugn och ro, och veta att ingen kan kika in i din trädgård. Denna växt kallas för halvt städsegrön. Med det menar vi att den bara tappar bladen under riktigt stränga vintrar. Under "normala” vintrar behåller ligustern helt enkelt bladen ända fram till våren. Då faller de av och lämnar plats åt nya.

Ligustrum (ligusterhäck)

Ligustern är en lättskött växt, som inte kräver så mycket av den plats där du planterar den. Och den är vinterhärdig. Den är enkel att beskära. Till och med in till stammen. På våren får den vackra blommor som doftar gott. Efter blomningen får den svarta bär. Obs! Om du beskär den ofta får den inga blommor eller bär. Med en ligusterväxt kan du skapa både informella och formella häckar. Dessutom kan du välja olika höjder: hög, mellanhög eller låg. Allt beror på vilken sorts ligusterhäck du föredrar.

Olika sorters ligusterhäckar

Det finns olika sorters ligusterhäckar, som alla har olika kännetecken. Från oss på Haagplanten Heijnen kan du beställa:

Ligustrum Ovalifolium – denna växt har djupt gröna, ovalformade blad och den är lämplig för låga till mellanhöga häckar, upp till maximalt 5 meter höga.

Ligustrum Vulgare – denna liguster har smala, avlånga, gröna blad. Med denna växt kan du skapa väldigt låga häckar, upp till en maximal höjd på 5 meter.

Ligustrum Vulgare Atrovirens – med denna liguster är du säker på att du får en häck som behåller bladen året runt. Den har smala, avlånga, gröna blad. Denna liguster blir maximalt 4 meter hög.

Ligustrar träffar man på över hela världen. Det är bara den vilda eller vanliga ligustern (Ligustrum Vulgare) som växer vilt i Sverige, på västkusten.

Varför ska jag välja en Ligustrum?

  • Den är ett sirligt inslag i varje trädgård.
  • Häcken är stark och vinterhärdig.
  • De flesta ligustrar växer ganska snabbt.
  • De kallas för halvt städsegröna. Bara vintern inte blir alltför sträng så är den grön året om.
  • Den ställer inga höga krav på marken där den står.
  • Om våren får den ljuvligt doftande blommor, som lockar till sig många bin och fjärilar.
  • Bären, som dyker upp på grenarna efter att blommorna har blommat ut, är något fåglarna älskar.
  • Den är enkel att beskära. Till och med riktigt rejält.

När är den bästa planteringstiden för en ligusterhäck?

I princip kan du plantera din Ligustrum när som helst under året. Den bästa perioden är under vintern, då hinner häcken göra sig hemmastadd i din trädgård innan våren kommer. Se dock till att inte plantera häcken när det är minusgrader.

Hur planterar jag en Ligustrum?

  1. Ta bort allt ogräs från den plats där du vill plantera häcken. Då kan rötterna till din ligusterhäck optimalt tillgodogöra sig näringsämnena i jorden.
  2. Gräv en rak fåra som är minst 35 cm bred och 50 cm djup. Om du vill ha en fin och rak häck: spänn upp ett snöre innan du börjar gräva.
  3. Luckra upp jorden i fåran. Du kan välja att blanda upp jorden med ett jordförbättringsmedel.
  4. Lägg eller ställ ligusterplantorna längs fåran, på de platser där du vill ha dem. Nöjd med fördelningen? Ställ då ned häckväxterna i fåran, precis i mitten och rakt upp.
  5. Fyll upp fåran med jord. Se till att häckens rötter blir helt täckta. Ligustrum klarar det mesta, men rötterna tål inte att exponeras för direkt solljus.
  6. Tryck till jorden ordentligt, så att ligusterhäcken står stadigt.
  7. Vattna växterna rejält. Fortsätt med det en tid, tills de har slagit rot.

Tips

Se till att inte plantera ligustern i skugga. Där kommer den inte att växa snabbt.
Ge inte plantorna för mycket vatten, men inte heller för lite.
Det är ingen bra idé att låta solen skina direkt på rötterna, det tål de inte. Se alltså till att rötterna ligger helt under jord.

När du beställer den här växten bör du tänka på att det finns en 10-procentig felfrekvens för växten. Därför rekommenderar vi att du beställer 10 procent extra plantor och placerar de återstående plantorna i ett oanvänt område i din trädgård. Plantorna kommer då att växa lika snabbt som resten av plantorna och på så sätt har du alltid tillräckligt med reservplantor i händelse av misslyckande. Vid ett misslyckande ersätter du helt enkelt den trasiga plantan med en av de extra plantorna. Eftersom dessa växter befinner sig i samma tillväxtfas som resten av din häck kommer du inte ens att märka att en växt har bytts ut. 

Placering

Ligustrum kan bli upp till ungefär 5 meter hög. Hur pass hög den blir beror på sorten. Ge växterna tillräckligt mycket utrymme för att växa.
Ställ dem alltså inte för tätt inpå varandra.Du behöver ungefär fem plantor per löpmeter.
Ligustern växer mellan 20 och 40 cm per år. Hur pass mycket den växer beror på den sort du väljer.

Skötselråd

  • Ge växten tillräckligt med vatten, men inte för mycket. Den vill helst inte stå i genomvåt jord, men om det blir alltför torrt trivs den inte heller.
  • Bästa tiden att beskära den är mellan maj och september. Den första beskärningen bör du göra innan midsommar. Om du vill hålla din häck väl tuktad så är det bäst att beskära den ett antal gånger, minst två gånger per år.
  • Se till att din häcksax är tillräckligt vass.
  • Häcken mår bäst om du beskär den när det är lite mulet. Alltså inte på en strålande, solig dag. Då kan bladen brännas. 
  • Beskär den inte efter slutet av september. Då hinner växten återhämta sig innan vintern bryter ut.
  • Gödsling gör häcken gott. Den växer bättre, men dessutom får det rötterna att stanna kvar på plats eftersom de slipper leta sig vidare ut i trädgården, på jakt efter näringsämnen. Gödsling förebygger också vissa sjukdomar. Du kan använda ett särskilt häckgödsel, men kompost eller trädgårdstorv fungerar också utmärkt. Gödsla häcken direkt efter planteringen och sedan en gång varje halvår.

Kända angrepp på ligusterhäckar

Hur stark ligustern än är, så kan det hända att den drabbas av vissa sjukdomar. Se alltså till att du beställer plantor av god kvalitet, tar väl hand om dem och gödslar en gång i halvåret. Då minskar du avsevärt risken för att din ligusterhäck blir sjuk.
Nedan nämns de vanligaste sjukdomarna och ohyran som kan drabba liguster. Är din liguster sjuk? Kontakta oss i så fall. Vi kan ge dig råd om vad du ska göra för att bekämpa sjukdomen.

Lygocoris pabulinus – bladen på ligusterns ovansida blir fransiga och får hål.
Ligustersvärmarens larver – det bildas hål i bladen, spridda över hela busken.
Mindre frostfjäril – gröna larver äter upp tillväxtpunkterna på de unga bladen.
Humlebagge – denna skalbagge äter upp de mjuka delarna på de vita blommorna.
Verticillium (kransmögel) – ligustern vissnar. Det orsakas av en svamp som finns i jorden och som rubbar savens cirkulation i rötterna.
Bladfläcksjuka (Cercospora) – bladen får bruna och svarta fläckar. Efter ett tag faller bladen av.

För- och nackdelar med liguster

Fördelar

  • Växten är vinterhärdig.
  • Ligustrum är halvt städsegrön. Om vintern inte blir alltför sträng kan du räkna med att den är grön året om. På våren faller alla bladen av, men sedan kommer det nya.
  • Den är mycket medgörlig, du kan plantera den överallt.
  • Du kan skapa låga, höga eller mellanhöga häckar med den.
  • Ligusterhäcken växer sig snabbt hög och tät. Tänk vad skönt att få skydd mot insyn!
  • Denna häckväxt går bra att beskära.
  • Den är mycket stark och om du sköter den väl är den inte så mottaglig för sjukdomar.

Nackdelar

  • Om vintrarna blir riktigt kalla kan det hända att den tappar alla sina blad. Då har du alltså en kal häck fram till våren. Tack ock lov så får den då nya blad.
  • Det är en växt som inte vill ha våta "fötter” alltför länge: övervattna inte!
  • Bären, bladen och blommorna är giftiga. Var alltså uppmärksam på småbarn och husdjur.
  • Ligustern kan kännas lite gammalmodig. Men smaken är ju som baken.

Slutsats

Den starka och vinterhärdiga ligustern (Ligustrum) ger dig en sirlig häck i trädgården. Den växer snabbt och tack vare det har du inom överskådlig tid skydd mot insyn. Till våren får växten gulliga små blommor, som dessutom doftar gott. Något att njuta av för dig, men de uppskattas också av fjärilar och bin.

Har vi övertygat dig? Beställ då genast dina ligusterplantor. Och om du har några frågor är det bara att kontakta oss.

*Observera att barrotsplantor inte omfattas av tillväxtgarantin och ångerrätten.