Elaeagnus

Eleagnus Ebbingei kallas även silverbuske. Det är en häckväxt som håller sig grön hela vintern. Bor du vid kusten? I så fall är det en perfekt växt för din trädgård. Den tål nämligen både vind och salthaltig jord. Om du inte beskär den för hårt, blommar den med vita blommor på hösten. Efter blomningen utvecklar busken röda, silvriga bär. Bären lockar till sig många fåglar.

Elaeagnus

Det svenska namnet på Elaeagnus Ebbingei är silverbuske. Det finns också en annan variant av Elaeagnus som kallas silverbär. Namnet silverbär kan få en att tro att handlar om en bärbuske. Men det är inte fallet, trots att busken får röda bär på hösten. Faktum är, att oberoende av vilket namn vi använder, så handlar det om en vacker buske som passar som häckväxt. Det är det som är viktigt.

En häck av Eleagnus/silverbuske kan bli 1,60-1,80 meter hög. Tycker du om lugn och ro och avskildhet? Tänk på att det dröjer innan en häck av silverbuske blir så tät att man inte kan se igenom dem. Det tar ett par år. Men ju oftare du beskär häcken, ju snabbare går det. Och sedan kan du sitta bakom en vacker, städsegrön häck och slipper insyn 365 eller 366 dagar om året.

Varför välja en häck av silverbär?

  • Elaeagnus Ebbingei är städsegrön.
  • Växten är vinterhärdig.
  • En häck av silverbuske är lättskött. Den behöver ingen speciell skötsel.
  • Den tål vind och salthaltig jord.
  • Häcken är lätt att beskära. Och om du hoppar över det någon gång, är det ingen fara på taket.
  • På hösten blommar silverbusken i vitt och efter blomningen får den röda bär.
  • På våren doftar blommorna dessutom gott.
  • Bären på silverbuske är ätliga. Den kommer att locka fåglar till din trädgård.
  • Du kan skapa en formell, stram häck med silverbuske, eller om du föredrar det: en informell häck.
  • Den växer nästan var som helst, men ett läge i sol eller halvskugga passar bäst.

När är den bästa planteringstiden för en Eleagnus Ebbingei?

Silverbusken kan planteras året om. Förutom när det är minusgrader eller snöar.

Hur planterar man en häck av Eleagnus Ebbingei?

  1. Det låter kanske självklart, men börja med att ta bort allt ogräs på platsen där häcken ska stå.
  2. Spänn upp ett snöre mellan två pinnar längs med hela den blivande häckens längd innan du börjar gräva. På så sätt hamnar häckplantorna i en rät linje. Det ger vackrast resultat.
  3. Gräv en fåra som är ungefär 20 centimeter bredare än rotklumpen på plantorna. Se till att fåran är tillräckligt djup: rötterna måste få plats ordentligt i den. Om du tittar på rotklumpen kan du se hur djupt plantorna stod på Haagplanten Heijnens plantskola. Håll samma höjd.
  4. Luckra upp jorden ordentligt i fåran så att den blir väldränerad.
  5. Strö ett ordentligt lager med planteringsjord i fåran. Eller förbättra den ursprungliga jorden med kompost eller jordförbättringsmedel. Det ger häcken en bra start.
  6. Lägg häckplantorna först längs fåran på de platser där du vill plantera dem. Är du nöjd med fördelningen? Sätt då ned häckplantorna i fåran. Se till att de står upprätt och i mitten av fåran.
  7. Fyll sedan upp fåran med jord och tryck till försiktigt med foten.
  8. Vattna häcken ordentligt efter planteringen.

Tips

Vattna Eleagnus Ebbingei regelbundet de första månaderna efter planteringen. Fortsätt tills häcken slagit rot. Efter det behöver du bara vattna under torra perioder. Häll vattnet direkt vid rotklumpen. På så sätt kan rötterna ta upp vattnet direkt.

Gödsla häcken helst mellan april till september. Det räcker med att göra det en gång om året. Gör det efter att du har beskurit plantorna för första gången. Använd ett gödsel som har utvecklats speciellt för gödsling av häckväxter.

Placering

Som vi nämnde tidigare kan man plantera en silverbuske när som helst, bara det inte är minusgrader eller snöar. Men antagligen hade du inte tänkt plantera häcken när det är så kallt väder. Eller?
Hur många plantor du behöver per löpmeter beror på plantornas storlek, men även dina personliga önskemål. Låt oss ge dig råd.

Skötselråd

  • Har du nyss planterat en Eleagnus Ebbingei? Vattna då häcken ordentligt tills den slagit rot.
  • När den väl rotat sig räcker det att vattna under torra perioder.
  • Beskär häcken en eller två gånger om året, beroende på vad du själv tycker är fint. Om du tycker om en stram häck rekommenderar vi att beskära den två gånger om året. Exempelvis i mars och sedan en gång till i augusti eller september. Om du beskär häcken oftare än så - vilket i princip går bra - tänk på att det inte bildas några röda bär efter blomningen på hösten.
  • Gödsla häcken en gång om året mellan april och september.

Behandling av kända angrepp

Silverbusken är i allmänhet en mycket omtyckt växt. Den drabbas sällan eller aldrig av problem eller sjukdomar. Den kan dock tappa blad eller till och med bli helt kal. Vad beror det på? Om en häckväxt utsätts för långvarig blöta eller torka, tappar den bladen. Det kan gå så långt att den blir helt kal. Det är alltså viktigt att se till att häcken inte står för blött, men inte heller för torrt. Vid sträng kyla kan växten också tappa bladen. Vi rekommenderar alltså att täcka över växterna om sträng kyla förväntas.

För- och nackdelar med silverbuske

Fördelar

  • Den tål både vind och salt.
  • I normala fall är den städsegrön och vinterhärdig.
  • Elaeagnus Egbbingei trivs nästan överallt.
  • Den har vackra, stora blad.
  • Med silverbuske kan du skapa både en formell och en informell häck.
  • Silverbusken har doftande blommor och vackra bär som lockar till sig fåglar.

Nackdelar

  • Vid sträng kyla tappar busken bladen.
  • Vid alltför våt eller torr jord tappar busken bladen.

Slutsats

Vare sig du bor vid kusten eller i inlandet är det här en jättefin häckväxt till din trädgård. Den har vita, härligt doftande blommor på hösten och efter blomningen röda bär.
Tveka inte utan köp denna silverbuske och njut av en grön häck som ibland har röda och ibland vita accenter.

Har du några frågor? Ta gärna kontakt med oss.