Lagerhägg

Lagerhägg är en av de mest populära arterna av häckväxter. Det har kraftfulla, glänsande stora blad som ger utmärkt avskärmning, och dess snabba tillväxt innebär att du kan skapa en kompakt häck snabbt.

Lagerhägg

De här växterna är lätta att odla, lätta att sköta, mycket toleranta och är intressanta vad gäller vilda djur. Lagerhägg är känd för att vara en härdig häckväxt, som trivs under de flesta förhållanden och som klarar hård beskärning och formning väl.

Arter

En av de största fördelarna med att odla en lagerhäggshäck är att den kräver mycket lite skötsel och kommer att behålla sin vintergröna färg hela året. Det finns tre arter av lagerhägg och alla blir till underbara häckar. De innefattar:

Prunus Laurocerasus Rotundifolia: Denna sort har ett yvigt växtsätt, som ståtar med stora, attraktiva polerade gröna blad under hela året. Under våren bildar växten gräddvita blommor som lockar bin, följt av små, röda frukter som blir svarta på hösten och som äts av fåglarna. Den ger ett ständigt föränderligt säsongsintresse, och blir till ett vackert dekorativt inslag i alla trädgårdar

Prunus Laurocerasus Novita: Det här är en relativt ny, förbättrad variant av lagerhägg, som är känd för att vara härdigare än den vanliga lagerhäggen. Denna snabbväxande vintergröna häckväxt har glänsande gröna blad och bildar vita doftande blommor på våren, följt av små svarta bär som inte är ätliga. Den kräver också mycket lite skötsel.

Prunus Laurocerasus Caucasica: Prunus Laurocerasus Caucasica, som är en snabbväxande vintergrön buske, liknar lagerhägg men har en mer distinkt upprätt växtvana. Det här är den perfekta häckväxten för alla trädgårdsmästare som älskar tillförlitligheten hos lagerhägg, men som antingen har för lite utrymme eller vill odla en smalare häck. Växten är också tålig och växer lätt i fritt dränerande jord. Den lämpar sig dock inte för kustområden.

Att odla en lagerhäggshäck

Att odla en lagerhäggshäck är lätt, och, under förutsättning att planteringsförhållandena är gynnsamma, du kommer att få en kompakt häck på nolltid.

Varför du bör odla en lagerhäggshäck

Lagerhägg har fantastiska funktioner, så det är inte konstigt at det är en av de mest populära häckväxterna särskilt i Sverige Här är fördelarna med att odla en lagerhäggshäck:

  • Lagerhäggshäcken skapar en häck med klassiskt utseende och med vintergröna blad och snabb tillväxt, ger den snabbt bestående avskärmning och avskildhet till alla trädgårdar
  • Den är också anpassningsbar och mycket tolerant mot både full sol och halvskugga. Den kommer också att växa i alla jordar, förutom kalkhaltiga och vattendränkta jordar
  • Den är inte bara tolerant mot en rad planteringsplatser, utan den kan också tåla extrem kyla, vilket gör den till en tålig sort perfekt för svensk vintrar
  • Den har polerade, klargröna blad som skapar ett magnifikt estetiskt inslag och reflekterar bort solsken från din trädgård
  • Rotundifolia växer till en tät, spretig häck; men du behöver inte oroa dig för att den ska bli överväxt eftersom den här sorten kräver lite skötsel. Den behöver bara beskäras två gånger om året. Du kan enkelt hålla en snygg häck på 1.5-2m
  • Lagerhägg kan nå en höjd av 5 meter när den är fullvuxen, vilket gör den perfekt att odla längs gränserna som ett avdelande inslag
  • Det finns många användningsområden för lagerhägg och den kan odlas som en karakteristisk häck för avskildhet, prydnadsvärde eller som ett vindskydd
  • Växten bildar gräddvita klasar på våren som har en delikat söt doft och lockar till sig bin. Bären som bildas på hösten ändrar färg från rött till svart och äts av fåglarna.
  • Minskar bullerstörning, vilket gör den perfekt för trädgårdar som ligger nära trafikerade vägar

När du ska plantera lagerhägg

Den bästa tiden för att plantera din lagerhäggshäck är under hösten. Växten föredrar full sol eller halvskugga som en häck, avskärmning eller som en bakgrund för andra växter.

Den växer i alla rimliga jordar som inte är vattensjuka. Det är också utmärkt i lera. Växten tål föroreningar och torra platser, vilket gör den lämplig för områden såsom karga delar av din trädgård med mycket tunn jord.

Hur man planterar

Såsom nämnts ovan, så är det inte komplicerat att odla lagerhägg; det är dock viktigt att du planterar på rätt sätt eftersom det har en inverkan på hur snabbt häcken etablerar sig och växer. Följ de här enkla stegen för att plantera lagerhägg:

  1. Förbered planteringsområdet genom att ta bort gräs och annat ogräs.
  2. Gräv ett dike som är två gånger bredden på och med samma höjd som rotklumpen
  3. Luckra upp jorden på botten av diket och blanda i lite välruttnad kompostgödsel. Detta gör det möjligt för rötterna att penetrera och etablera sig snabbt samtidigt som de utnyttjar de näringsämnen som avges från gödslet
  4. Blanda en liten del av jorden från diket med gödsel
  5. Placera rotklumpen i diket, och se till att plantan står rakt och att toppen av rotklumpen är på samma nivå som markytan
  6. Fyll igen diket med en blandning av jord och gödsel, och tryck till med fötterna allt eftersom
  7. Vattna jorden så att den hamnar runt rötterna på plantan
  8. Lägg på ett lager av marktäckning runt plantan, men se till att den är åtminstone några centimeter från plantans stam
  9. Vattna plantorna ordentligt och håll dem välbevattnade under den första växtsäsongen

Tips

Odla inte lagerhägg i vattensjuk jord

Plantera lagerhägg i jord som blandas med gödsel

Vattna plantan ordentligt under den första växtsäsongen speciellt när plantering gjordes under de torra sommarmånaderna

Planteringsavstånd

Som du säkert känner till redan är planteringsavståndet mycket viktigt i häckar. Du måste plantera lagerhäggsplantor på rätt avstånd för att skapa en kompakt häck. I allmänhet är planteringsavståndet för lagerhäggsplantor två till tre plantor per meter.

Vård & Råd

De olika arterna av lagerhägg har olika tillväxttakt, där den vanliga lagerhäggen växer upp till 60 cm per år och portugisisk lagerhägg upp till 40 cm. Eftersom lagerhägg är känd för att vara en snabbväxande häckväxt, kan den utan beskärning lätt växa till ett stor formellt träd. Men en formell häck kan uppnås genom beskärning två gånger per år för att bibehålla en snygg form.

Att sköta en lagerhäggshäck kräver endast en mindre ansträngning från din sida eftersom du bara behöver trimma den två gånger om året. En rekommendation är att beskära lagerhägg antingen i slutet av våren eller försommaren. När du beskär vid denna tid, så kommer nya skott att växa ut och täcka eventuella blad som har skadats eller luckor i häcken. Dessutom tål lagerhägg hård beskärning.

För små häckar ska du använda en sekatör för beskärning, och för stora häckar, bör du använda en häcksax. Eftersom fåglarna använder lagerhägg som sin häckningsplats, är det alltid viktigt att se efter om det finns bon när du trimmar din häck.

Vanliga problem med lagerhäggshäck

Lagerhäggshäckar är inte utsatta för allvarliga sjukdomar, men det största problemet som de utsätts för kan behandlas och häcken växer ofta från sjukdomen utan någon behandling.

Det vanligaste problemet som påverkar lagerhäggshäck är mjöldagg, bakteriell hagelskottsjuka och bladfläcksvampar. Alla de tre sjukdomarna påverkar bladen, och orsakar distorsion, hål och revor i kanterna. De här sjukdomarna utvecklas ofta på hösten och våren, vid våta eller fuktiga förhållanden.

Symptomen för mjöldagg inkluderar:

  • En pulverliknande beläggning på ytan av bladet
  • Undersidan av bladet blir brun
  • Bladens kanter blir ojämna och delar som har blivit bruna faller av, vilket lämnar hål på bladen

Symptomen för bakteriell hagelskottsjuka och bladfläcksvamp:

  • Bruna fläckar på ytan av bladen. De här fläckarna trillar bort, vilket resulterar i oregelbundna hål över hela bladet
  • Skador på bladen som så småningom utvecklas till en gulaktig ring och trillar ner på marken

Dessa problem kan behandlas genom att trimma de drabbade bladen lätt för att uppmuntra ny, frisk tillväxt. De här sjukdomarna är inte så svåra, och även om de gör att växten ser oattraktiv ut, så växer lagerhäggen ofta från problemen när nya opåverkade blad dyker upp.

Fördelar

  • Ger den avskildhet som du behöver från dina grannar
  • Fungerar som en barriär mellan din trädgård och fula föremål
  • Minskar buller
  • Fungerar som ett vindskydd
  • Minskar buller och luftföroreningar
  • Fungerar som en barriär som hindrar personer från att komma in i din trädgård
  • Ger mat och skydd åt fåglar och andra vilda djur

Slutsats

Det finns många fördelar som kommer med att odla en lagerhäggshäck. Det är en av de mest populära häckväxterna i världen främst beroende på att den är lätt att odla, tål tuffa odlingsförhållanden, växer snabbare och behåller sin vintergröna färg hela året. Dessutom kräver den här växten mycket lite skötsel eftersom du bara behöver trimma den två gånger om året. De flesta av de sjukdomar som drabbar lagerhäggen kan ge plantan ett mindre attraktivt utseende, men lagerhägg växer ofta från sjukdomarna med nytillväxt som inte har påverkats. Det är dock viktigt att beskära de drabbade bladen. Så man kan med säkerhet säga att det här är en av de bästa häckväxterna som du kan odla.