Ilex Crenata (japansk järnek)

Letar du efter en vinterhärdig, städsegrön häckväxt som dessutom är motståndskraftig mot buxbomsmott? Då är Ilex Crenata, eller japansk järnek, ett utmärkt val. En fin och stilren häck som tomtgräns eller en prydnadshäck mitt i trädgården? Två möjliga användningar.

Ilex Crenata (japansk järnek)

Denna japanska järnek är mycket populär. Och det är inte för inte. Det fina med denna häckväxt är att du också kan njuta av den under vintern. Den torkar aldrig ut, utan förblir fräscht grön. Och den är ett bra alternativ till buxbom, som ofta drabbas av buxbomsmott. Med Ilex Crenata behöver du inte vara rädd för det. Även om crenata betyder räfflad på latin så har den i stället ovala, släta blad, som faktiskt liknar buxbomsbladen väldigt mycket. Denna växt blommar i maj och i juni. Då får den vackra, små, vita blommor. Till hösten får den svarta bär. Du måste leta noga efter bären, för de märks knappast. Fjärilar och bin lockas till blommorna, senare under året vill många fåglar äta av bären.

Varianter

Precis som för många växter finns det olika varianter av den japanska järneken. De liknar varandra ganska mycket, men trots det är de olika. Ta till exempel färgen och växtsättet. Välj den häck som passar bäst ihop med din trädgård och ditt hus.

Ilex Crenata Dark Green är en liten, städsegrön buske med täta grenar. De ovala bladen är fräscht gröna när de växer fram och går sedan långsamt mot mörkgrönt. Under våren får den vita blommor och senare oansenliga svarta bär som lockar många fåglar till din trädgård.

Ilex Crenata Convexa är det bästa valet om du vill ha en lite lägre häck. Då får du en fin, klassisk, kompakt häck, tack vare de täta förgreningarna. Convexan är ett av de bästa alternativen till buxbom.

Ilex Crenata Green Hedge har grenar som växer rakt uppåt. Bladen är små och glänsande. Med denna växt kan du få en häck som blir maximalt 2 meter hög.

Ilex Crenata Blondie utmärker sig genom sin fina, guldgula glans. Denna japanska järnek ger din trädgård det där lilla extra.

Ilex Crenata Caroline Upright är begåvad med en smal, kompakt upprätt form. Denna häckväxt lockar till sig bin och fjärilar.

Ilex Maximowicziana Kanehirae växer ganska snabbt och ger alltså redan efter kort tid en tät häck. Dessutom klarar denna häckväxt temperaturer långt under nollstrecket och den förblir vackert grön under vintern.

Denna häckväxt kommer ursprungligen från Japan och Korea. Men den är sedan länge en vanlig syn även i många andra världsdelar. Nu även i Europa. Den japanska järneken är en välkommen "gäst” hos oss, eftersom den gör sig så bra som häckväxt.

Varför ska jag välja en häck med japansk järnek?

 • Vi har redan sagt det: den japanska järneken är vinterhärdig och förblir vackert grön, även under vintern.
 • Den är ett bra alternativ till buxbom, som är känslig för buxbomsmott.
 • Häcken passar för olika användningar, till exempel som avgränsning mot grannarnas tomt, men den gör sig också bra mitt i trädgården som prydnadshäck.
 • Du kan hålla den låg eller låta den växa upp till ungefär 3,5 meter. Och självfallet hålla den på alla tänkbara höjder upp till denna.
 • Tycker du om det stilrena? Då är denna häck något för dig. Den är enkel att beskära. Vill du klippa den i en viss form? Även det går bra.
 • Ilex Crenata är mycket enkel att underhålla.

När är den bästa planteringstiden för häcken?

Denna häck bör du plantera mellan september och maj. OBS! Plantera aldrig om det är minusgrader.

Hur ska man plantera en häck med japansk järnek?

 1. Se till att först ta bort allt ogräs kring häcken. Den japanska järneken har ett stort behov av att själv få fukten och näringsämnena ur jorden.
 2. Gräv ut en fåra, som inte är alltför djup. Och som helst är helt rak. Tips: spänn upp ett snöre mellan två pinnar innan du börjar gräva. Det underlättar.
 3. Fyll upp med lite blomjord i fåran för en bra start. Då får häcken en bra grogrund med lite mer mineraler och näringsämnen.
 4. Lägg tillbaka lite av den uppgrävda jorden på blomjorden. Då får rötterna en lös, väldränerad jord, som gör att de trivs väldigt bra.
 5. Ställ eller lägg Ilex Crenata först längs fåran, på de platser där du vill plantera dem.
 6. Är du nöjd med fördelningen? Då kan du plantera dem där. Se till att du sätter ned växterna upprätt och exakt i mitten av fåran. Det är oerhört viktigt. Annars kommer häcken att växa snett.
 7. Fyll därefter upp fåran med jord. Tryck till ordentligt.
 8. Vattna sedan tillräckligt. Och fortsätt vattna tills häcken har slagit rot.

Tips

Plantera häcken i sol eller halvskugga.
Ilex Crenata trivs bäst i lätt fuktig jord. Vattna rejält två gånger i veckan under torra, varma perioder. Se dock till att marken inte blir alltför våt, för då finns det risk för att rötterna ruttnar.
Denna växt vantrivs enormt i kalkrik jord.

Placering

Den japanska järneken kan bli upp till 3,5 meter hög. Det är alltså viktigt att de enskilda växterna får tillräckligt med utrymme för att kunna växa.
Per löpmeter behövs mellan tre och fem plantor, beroende på växtens format.

Skötselråd

 • Vattna häcken tillräckligt, men se till att den inte står i alltför våt jord.
 • Gödsla japansk järnek varje vår. Använd ett miljövänligt, organiskt gödsel. Näringsämnena i detta gödsel friges långsamt till rötterna. Det gör att häcken aldrig får för mycket på en och samma gång. Vi föredrar organiskt gödsel framför kemiskt gödsel. Om du använder kemiskt gödsel får rötterna alla näringsämnen på en och samma gång, och det klarar de inte av att ta upp. Vilket leder till att mycket går förlorat om det till exempel kommer en rejäl regnskur.
 • Beskär Ilex Crenata minst två gånger per år under månaderna maj till september, med en vass och ren häcksax. Gör det på en molnig dag. Varför inte när solen skiner? För då kan bladen brännas.

Behandling av kända angrepp

Japansk järnek är en stark häckväxt. Den är känd för sin oerhört goda hälsa. Den drabbas inte eller bara väldigt lite av (svamp)angrepp och ohyra.

För- och nackdelar med Ilex Crenata

Fördelar

 • Japansk järnek förblir vackert grön under vintern.
 • Växten är vinterhärdig. Praktiskt, eller hur?
 • Den är lätt att beskära.
 • Den skyddar bra mot insyn, genom den kompakta växtformen och de täta grenarna.
 • Japansk järnek är ett bra alternativ till buxbom.
 • Häcken lever länge. Du har alltså glädje av den under många år.
 • En hög häck på upp till 3,5 meter eller en liten prydnadshäck, och alla höjder däremellan går bra.

Nackdelar

 • Växten växer något snabbare än buxbom. Du måste alltså klippa den oftare.
 • Ge inte häcken för lite, men absolut inte heller för mycket vatten.
 • Se till att inte plantera Ilex Crenata i kalkrik jord. Den tycker tvärtom om sur jord.
 • Bären är giftiga. Var alltså uppmärksam på småbarn och husdjur.

Slutsats

Ilex Crenata är en perfekt häckväxt om du gillar fina, stilrena häckar som kräver lite underhåll. Även under vintern kan du njuta av denna häck, den förblir nämligen grön året runt. Visste du förresten att Ilex Crenata är ett idealiskt alternativ till buxbom? De liknar inte bara varandra, utan denna växt är dessutom starkare och buxbomsmottet lämnar denna häck ifred. Perfekt alltså.

Letar du efter en fin häckväxt som du kan njuta av under lång tid? Då ska du genast beställa denna. Har du några frågor? Kontakta Haagplanten Heijnen i så fall.