Vinterhärdig
Mycket vinterhärdad
Beskärning
1 gång per år
Tillväxttempo
10-20cm per år
En lättodlad växt - solitär eller som häck - vacker, vinterhärdig och städsegrön. Det är buxbom. Den trivs lika bra i sol som i skugga. Som sagt, mycket lättskött. Buxbomen är känslig för buxbomsmott, men är och förblir en omtyckt växt. Det är inte så konstigt, för den har en klassisk utstrålning. Och den kan beskäras i nästan vilken form som helst.
Buxbomen är en mycket uppskattad växt i strama slotts- och herrgårdsträdgårdar. Som häck, men även som solitär växt. Buxbom passar också jättefint i din egen trädgård. Utplanterad, i vackra krukor eller stora blomlådor. Buxbom är fortfarande en symbol för beständighet och klass. Företag som vill utstråla detta väljer därför ofta att plantera buxbom vid entrén.
Hos Haagplanten Heijnen finns Buxbom eller Buxus Sempervirens i flera olika sorter/former. Du kan plantera dem som häck. Det ger en mycket fin effekt. Det går naturligtvis också bra att använda buxbom som solitär växt. Vi har två speciella buxbomsvarianter som redan har formklippts: bollformad buxbom och pyramidformad buxbom. Båda passar perfekt i din trädgård.
Buxbom kommer ursprungligen söderifrån, men trivs även bra i vårt klimat. Den är fortfarande enormt populär. En verklig prydnad för din trädgård.
Buxbom ska helst planteras mellan oktober och slutet av april. Då hinner busken rota sig ordentligt före sommaren.
Se till att vattna tillräckligt. Men vattna inte för mycket. Buxbom tycker inte om att vara ”våt om fötterna”.
När växten har rotat sig ordentligt, gödsla med kogödselkorn. Gör det helst i slutet av februari, i maj efter beskärningen eller i juli.
Buxbom kan man plantera när som helst, bara det inte är minusgrader.
Buxbom trivs överallt, men föredrar en solig eller halvskuggig plats.
Buxbomssvamp - buxbom drabbas ibland av buxbomssvamp. Bladen blir då gula eller bruna och bleknar sedan helt. Till slut ramlar bladen av och endast en kal buske återstår. Kontrollera din buxbom regelbundet. Om bladen får svarta/bruna fläckar eller svarta streck, då har växten drabbats. Ta bort alla kvistar som angripits. Rengör sedan verktyg, handskar och kläder ordentligt. Det är bättre att förebygga än att bota. Denna svampsjukdom är dock mycket svår att förebygga. Vårt råd: se till att växterna planteras i biologisk buxbomsjord och ge dem tillräckligt med buxbomsnäring.
Buxbomsmottens larver - om du ser det här på din buske:
kan du vara säker på att den har angripits av buxbomsmott. Tyvärr är det ganska vanligt. Om barken fortfarande är grön, lever busken. Då behöver du antagligen inte byta ut den. Du kan då istället försöka bekämpa larverna på ett miljövänligt sätt. Använd medel som har Bacillus Thuriengiensis eller Spinosad som verksam ingrediens. Behandlingen måste utföras mycket omsorgsfullt och upprepas efter en vecka.
Om busken har dött måste den tas bort. Överväg då att välja en ersättare av en annan art. Som solitär växt är taxus (idegran), thuja eller lagerblad idealisk som alternativ till buxbom. Har du en häck? Välj då Ilex Crenata Dark Green, Ilex Crenata Convexa, Ilex Crenata Green Hedge, Ilex Crenata Blondie, Ilex Crenata Caroline Upright eller Ilex Maximowicziana Kanehirae.
Fördelar
Nackdelar
Letar du efter en vacker växt som är grön året om? Som är lätt att beskära, vinterhärdig och trivs överallt? Då är buxbom en idealisk växt för din trädgård. Du kan beskära den i vilken form som helst. Vet du redan hur du ska beskära din buxbom? Beställ den idag. Har du några frågor? Ta kontakt med oss!