Fargesia (bambu)

Bambu skapar stämning i din trädgård. Växten är vinterhärdig och de tunna bladen håller sig gröna länge. De vajar vackert i vinden och prasslar på ett vilsamt sätt. Är du på jakt efter en vacker häck av bambu? Då rekommenderar vi att du väljer bambusorten Fargesia som inte sprider sig. En häck av Fargesia är pålitlig och mycket lättskött. De flesta bambusorter är vinterhärdiga. Vissa kan bli 5 meter höga. De sorter vi säljer blir 2-3 meter. Du kan hålla häcken under kontroll genom att beskära den.

Fargesia (bambu)

Med vinterhärdig, snabbväxande bambu kan man snabbt skapa en tät häck som skyddar mot insyn. Växterna stannar på sin plats. De skjuter som tur är inga skott under marken och förorsakar därför inga problem för stenläggning, foliedammar eller grannarnas trädgård. Det är skönt att veta. De nya skotten kommer upp ur jorden nära moderplantan. Kort sagt: bambusorten Fargesia lämpar sig utmärkt som häck.

Sorter

Av de bambusorter som inte sprider sig vilt och som lämpar sig som häck, säljer Haagplanten Heijnen flera varianter:

Fargesia Jiuzhaigou – denna Fargesia kallas även röd bambu. Stjälkarna skiftar långsamt i färg i solen, från grönt till gul-orange och slutligen vackert djuprött. På vintern kan bladen rulla ihop sig och missfärgas, men på våren växer det ut nya. Växten kan bli 2-3 meter hög.

Fargesia Murieliae Jumbo – denna bambu med sina smala, fräscht gröna blad är en riktig njutning för ögat. Denna Fargesia lämpar sig utmärkt som häck och har en vilsam effekt. Namnet Jumbo får dig kanske att tro att det är den högsta bambusorten, men det stämmer inte. Den blir maximalt 3 meter.

Fargesia Murieliae Simba – det här är kanske den mest eleganta bambusorten med sitt täta, kompakta och buskiga växtsätt, klargröna stjälkar och hängande blad. Simba är vår minsta sort, den blir som högst 2 meter.

Fargesia Nitida – denna buskiga Fargesia har smala, grågröna blad. Ju äldre växten blir, desto mer skiftar stjälkarna i blålila. Fantastiskt fint. Fargesia Nitida blir upp till 3 meter hög.

Denna bambusort, som inte sprider sig vilt, kommer från bergen i Kina och man känner igen den på de ganska tunna axen och skira bladen. Vissa bambusorter är vinterhärdiga. Det behövs här i Västeuropa. Fargesia är en populär växt i många trädgårdar, men också i parker.

Varför välja en bambuhäck?

 • Fargesia är en vacker växt.
 • Den sprider sig inte vilt och växer snabbt. På nolltid kan du njuta av den avskildhet som en tät häck erbjuder.
 • Växten är lätt att beskära. Det är för övrigt inget måste att klippa den.
 • Denna bambu är vinterhärdig.
 • Du kommer att märka att den är mycket stark och tålig.
 • Den passar till alla sorters trädgårdar, stämningar och hus.
 • Bara anblicken av bambu är lugnande, speciellt om man sitter i trädgården, och även ljudet av bladen som vajar i vinden är avslappnande.

När är den bästa planteringstiden för en Fargesia?

De flesta bambusorter kan planteras från det att tjälen gått ur jorden, tidigt på våren, tills långt in på hösten. Men om du planterar bambu sent på hösten, skydda då rötterna lite extra med en handfull blad eller halm.

Hur planterar man en bambuhäck?

 1. Börja med att ta bort allt ogräs från den plats där bambun ska stå.
 2. Gräv en bred och djup fåra. Tips: spänn ett snöre mellan två pinnar innan du börjar gräva.
 3. Luckra upp jorden i fåran ordentligt.
 4. Blanda den uppluckrade jorden i fåran med trädgårdskompost.
 5. Ställ först bambuplantorna i sina krukor längs fåran på de platser där du vill ha dem. Är du nöjd med fördelningen? Ta bort krukorna, sänk ned rotklumpen på Fargesiaplantorna i vatten och ställ dem sedan i fåran.
 6. Se till att jordklumpens ovansida är i höjd med marken.
 7. Fyll fåran med jord och tryck till ordentligt.
 8. Vattna rikligt i början. Det är speciellt viktigt om det inte regnar så mycket. Då får rötterna god kontakt med jorden. Det är viktigt att rötterna inte torkar ut.

Tips

Vattna hellre sällan och mycket än ofta och lite.
Tack vare det breda växtsättet passar Fargesia bara till breda häckar. Bambu lämpar sig inte till smala eller låga häckar. Då är det bättre att välja en annan häckväxt.
Fargesia trivs i alla jordmåner, men är känslig för vind. Inte alla lägen passar. Bambu trivs bäst på en plats där den inte utsätts för nordlig och östlig vind.
En bambuhäck tycker om väldränerad, humusrik jord. Den tycker inte om för torr jord, men inte heller för våt jord. Ta hänsyn till det.

Placering

 • Fargesia trivs bäst i sol eller halvskugga.
 • Använd en planta per löpmeter eller tre plantor till två löpmeter. Har du inte så stort tålamod? Ta då två plantor per löpmeter.
 • Plantera bambun lite lägre än marken runtomkring.

Skötselråd

 • Fargesia ska helst beskäras i maj eller juni.
 • Bambu tycker om humusrik jord. Innan du börjar plantera måste du därför blanda upp jorden med trädgårdskompost. Gödsla kan du göra med organiskt gödsel i kornform.
 • Det är mycket viktigt att de unga bambuplantorna får tillräckligt med vatten. Sänk därför först ner hela jordklumpen i vatten så att rötterna är genomvåta innan de planteras. Om det inte regnar, eller mycket lite, under den första perioden efter planteringen, måste du vattna regelbundet.

Behandling av kända angrepp

Fargesia är en stark växt. Den är känd för sin goda hälsa. Den angrips sällan eller aldrig av (svamp)sjukdomar eller ohyra.

För- och nackdelar med Fargesia (bambu)

Fördelar

 • Bambun går bra att beskära.
 • Den är inte kinkig med jordmån(en).
 • En bambuhäck passar bäst i sol eller halvskugga.
 • Växten är inte känslig för sjukdomar och ohyra.
 • Fargesia är mycket stark och har lång livslängd.

Nackdelar

 • Växten måste skyddas mot nordlig och östlig vind.
 • Den tycker inte om att vara ”våt om fötterna”. Tänk på att inte vattna för mycket.
 • Denna bambu lämpar sig inte till låga eller smala häckar.

Slutsats

Bambu är en vacker växt som lätt kan kombineras med många andra växter, buskar och blommor. Den passar i alla sorters trädgårdar. Fargesia har som sagt en rogivande karaktär. Med bambu i trädgården kan du verkligen slappna av.

Är du övertygad och tänker du köpa en bambuhäck? Beställ den direkt. Då får du snabbt växterna hem till dig och sedan kan du snart njuta av din nya häck. Har du några frågor? Vi hjälper dig gärna.