Bambu

Vill du höja atmosfären i trädgården? Välj då bambu. Växterna är vackra och tillför verkligen någonting till trädgården. Dessutom ger de svajande bladen i vinden ett lugnande ljud. Och vad som är extra bra med bambuväxter: de är lättskötta, de är köldhärdiga och bladen är gröna länge.

Invasiv och icke-invasiv bambu

Bambu kan delas in i två grupper: invasiv och icke-invasiv. Alla bambuväxter bildar utlöpare, som vi även kallar rhizomer med ett svårt ord, under marken. På den icke-invasiva arten Faregsia förblir tillväxten koncentrerad till en tuva.
Utlöpare från de invasiva arterna, Phyllostachys, växer mycket längre från den ursprungliga, eller moderväxten, ovanför marken. Om du är intresserad av en invasiv art, rekommenderas att begränsa bambun. Annars har den snart brett ut sig under stenläggningen, hos grannarna och i resten av trädgården. Och det vill du verkligen inte. Vårt råd är att ta bort oönskade utlöpare under växtsäsongen. En annan praktiskt sak att veta: ju högre temperatur, desto mer kommer en bambu att sprida sig. Tänk på detta när du planterar.

Bambusorter

Vi säljer många bambusorter; icke-invasiva och invasiva. Nedan hittar du de sorter som vi bland annat säljer.

Icke-invasiva bambuväxter

Fargesia Jiuzhaigou – denna Fargesia kallas även röd bambu. Stjälkarna ändrar färg från grönt till gul-orange i solen och så småningom blir de vackert djupröda. Den kan nå en höjd på 2 till 3 meter.

Fargesia Murieliae Jumbo – du kommer gilla denna bambu, med sina fina, ljusgröna blad. Denna Fargesia-häckväxt utstrålar lugn. På grund av namnet Jumbo, verkar denna bambu bli väldigt hög, med det är inte så farligt. Den blir högst 3 meter hög.

Fargesia Murieliae Simba – kanske den mest dekorativa bambusorten tack vare sin fylliga, kompakta och buskiga tillväxt och med sina ljusgröna stjälkar och hängande blad. Simban är den minsta sorten. Den blir inte högre än 2 meter.

Fargesia Nitida – de smala, grågröna bladen är det första man lägger märke till på denna Fargesia. Ju äldre den buskiga växten blir, desto fler stjälkar blir blålila. Fantastiskt vackert. Fargesia Nitida blir upp till 3 meter hög.

Invasiva bambuväxter

Phyllostachys Aureamed sina gyllene stjälkar är denna bambu en vacker syn i trädgården. Det är en fin kontrast: de gyllene stjälkarna och bladens gulgröna färg. Denna bambu blir ungefär 5 till 6 meter hög.

Phyllostachys Bissetiidenna bambu bildar tjocka blågröna stjälkar, som senare blir grågröna. Bladen är små och ljusgröna. Den kan bli 5 till 8 meter hög. Den är stark och kommer att göra sig mycket bra i trädgården.

Phyllostachys Nigramånga säger att detta är den vackraste bambun. Detta beror på dess blanka, svarta stjälkar. Denna bambu är imponerande och dess blad är fina och sitter på långa, dekorativa stjälkar som är lite överhängande. Den svarta bambun blir ungefär 5 meter hög.

Varifrån kommer bambu?

De icke-invasiva bambuväxterna kommer från bergen i Kina. De har ganska tunna stjälkar och fina blad. Phyllostachys, den invasiva varianten, kommer ursprungligen från ett stort område, från Himalaya till Japan.

Varför välja en bambuväxt eller en komplett bambuhäck?

  • Bambu ger trädgården atmosfär och lugn.
  • Växten är en fröjd för ögat.
  • Den växer i allmänhet snabbt. Snart kommer du inte längre ha problem med insyn.
  • Växten är mycket lättskött.
  • Om du beskär bambun, är det mycket enkelt att göra.
  • De flesta bambuväxter är köldhärdiga.
  • Växten är stark och kommer att leva länge.

När ska bambu planteras?

De flesta bambuväxter kan planteras efter frostperioden. Det är ungefär i slutet av februari/början av mars. Planteringsperioden fortsätter till sen höst. Planterar du först den sista höstmånaden? Då är det viktigt att skydda växtens rötter med ett lager halm eller löv. Det är i vilket fall som helst klokt att även applicera detta lager på rötterna vid frost under de första åren.

Hur ska en bambuhäck planteras?

  1. Rensa bort allt ogräs från den plats där bambun ska planteras.
  2. Gräv ett brett och djupt dike. Tips: spänn upp ett snöre mellan två pinnar innan du börjar gräva. På så sätt kan du vara säker på att häcken blir rak.
  3. Luckra upp jorden i diket ordentligt med en spade.
  4. Blanda den lösa jorden i diket med trädgårdskompost.
  5. Placera bambun i krukorna bredvid diket, där du vill ha dem. Är du nöjd med fördelningen? Ta bort krukorna och doppa bambuväxternas rotklump i vatten och placera dem sedan i diket.
  6. Se till att rotklumpens ovankant är i nivå med jordnivån.
  7. Gräv igen diket med jord och tryck till ordentligt.
  8. Vattna ordentligt den första tiden. Upprepa regelbundet, i synnerhet om det inte regnar så mycket. På så sätt får rötterna god kontakt med jorden. Det är viktigt att rötterna inte torkar ut.
  9. OBS! Om du har planterat invasiv bambu, sätt då en rotspärr runt växten samtidigt. Hur? Gräv ett dike och placera rotspärren vertikalt i marken. 5 centimeter över och ungefär 55 centimeter under marken. På så sätt stävjar du Phyllostachys.

Tips

Se till att jorden är genomblöt när du vattnar, det är bättre än att vattna lite varje dag. Den icke-invasiva bambuväxten växer ganska brett. Därför är den bara lämplig för att skapa breda häckar. Om du vill ha en smal häck eller en låg häck, då ska du inte köpa denna bambusort. Då är det bättre att köpa en annan häckväxt. 
Bambusorterna som vi säljer kan planteras i alla typer av jord. De kommer i princip att trivas överallt. Men var försiktig, då växten är känslig för vind. Den kan alltså inte planteras var som helst. Den bästa platsen är en plats där den är skyddad mot nordliga och ostliga vindar.
Bambuhäcken står gärna i väldränerad, humusrik jord. Den gillar inte för torr, men inte heller för blöt jord. Tänk på detta när du planterar. Om du kontrollerar detta regelbundet, kan du justera fuktnivån.

Placering

  • Bambun står gärna i direkt solljus eller i halvskugga.
  • Plantera därför en planta per löpmeter eller tre plantor per 2 meter. Vill du ha en tät häck snabbt? Plantera då två bambuplantor per meter.

Råd & Skötsel

  • Den icke-invasiva växten beskärs företrädesvis i maj eller juni. Den invasiva sorten beskärs i augusti eller september.
  • Står bambun i humusrik jord? Där trivs den bäst. Ingen humus i jorden? Förbered då jorden ordentligt med trädgårdskompost innan plantering. Du kan gödsla växten med organiska gödselmedel.
  • Vattna ordentligt. Detta är mycket viktigt för unga bambuplantor. Det är bästa att doppa rotklumpen i vatten innan du sätter den i marken. Om det inte regnar så mycket under perioden efter plantering, vattna då plantorna regelbundet.

Vanliga växtsjukdomar på bambu
Bambuväxten har en annan fördel: den är stark. Tack vare sin goda hälsa har den (nästan) inga problem med (svamp)sjukdomar och skadedjur.

För- och nackdelar med bambu

Fördelar

  • Du behöver inte beskära växten.
  • Om du ändå vill göra det, är det inte svårt.
  • Den är oftast nöjd med jorden den planteras i.
  • Bambun står gärna på en plats i solen eller i halvskugga.
  • Växten är inte särskilt känslig för sjukdomar och skadedjur.
  • Bambun är mycket stark och kommer att leva länge.
  • Fargesia-sorterna är inte invasiva.

Nackdelar

  • Du måste skydda bambun från nordliga och ostliga vindar.
  • Den tycker inte alls om ”våta fötter”. Se till att inte vattna den för mycket.
  • På grund av sin storlek och snabba tillväxt, är bambun inte lämplig för smala eller låga häckar.
  • Phyllostachys-sorterna är invasiva. Du måste skydda resten av trädgården, uteplatsen och grannarnas trädgård genom att använda en rotspärr.

Slutsats

Som du har läst, är bambun en vacker växt. Den är fin att kombinera med andra växter, buskar och blommor. Bambuväxterna andas lugn. Perfekt om du vill koppla av i trädgården. Om du inte vill ha extra krångel, kan det vara klokt att välja en Fargesia, en icke-invasiv bambuart. Tycker du att den invasiva arten är finare och det gör dig ingenting att du måste vidta extra försiktighetsåtgärder? Då är en Phyllostachys naturligtvis ett mycket fint alternativ. Det är upp till dig. 
Om du redan vet, kan du beställa bambuplantorna direkt. Har du funderingar eller frågor? Välkommen att ställa dem. Vi svarar dig på ditt eget språk.