Vatten

Precis som människan behöver växter mer vatten när det är varmt och mindre vatten när det är kallt.

Det är därför det är svårt att avgöra hur mycket vatten en planta kan behöva. Vi har genom erfarenhet och åratals med studier kommit fram med en del tips på hur man ska vattna sina häckväxter.

Vattna när man planterar

Vattna plantorna rejält efter det de planterats. Det är viktigt att ge plantorna en god grund att rota sig på. Om marken är för blöt behöver man dock inte hälla på mer vatten.

Vattna 10 veckor efter plantering – för de som planterar på hösten

Det är nödvändigt att man vattnar plantorna ordentligt under de första veckorna efter planteringen. Vattna varannan vecka. Om det regnar mycket och jorden blir för blöt behöver man inte hälla på extra vatten.

Vattna 10 veckor efter plantering – för de som planterar på våren

Plantorna kommer att behöva mer vatten när man planterar på våren än på hösten. Av denna anledning rekommenderar vi att man vattnar varje vecka.

Vattna på vintern

Många personer vattnar inte sina växter på vintern. Om det inte har regnat mycket bör man vattna innan jorden fryser. Detta är viktigt för att se till att plantorna inte torkar ut under den kalla säsongen.

Vattna på sommaren

Sommarmånaderna är vanligen mycket varma. Då behöver plantorna mer vatten. On det är för varmt rekommenderar vi att man vattnar rejält var tredje dag. Det gör det möjligt för häckväxterna att få ut mesta möjliga av solsken, värme och vatten för att bilda en vacker häck.

Allmän information

Här är några generella tips som man bör känna till:

  • Vattna efter plantering och under torrsäsongen
  • Vattna på kvällen för att minska vattenavdunstningen från jorden
  • Skapa en kant att hälla innanför så att vattnet inte slösas bort
  • Kom också ihåg att plantorna inte trivs i blöt jord