Odla

Att plantera häckar kan vara svårt, men vi är här för att göra det lätt för dig.

Med varje order följer goda råd på hur man ska plantera en häck.

Våra växter levereras normalt med en rotboll som är inlindad i säckväv. Man måste behandla plantan med omsorg annars kan rötterna skadas. Man behöver inte ta bort säckväven när man planterar. Den kommer så sakteliga att ruttna bort i jorden.

Man kan plantera häckplantor från september till slutet av maj, men inte när det är minusgrader utomhus. Plantor som vi levererar i kruka kan man plantera när som helts utom när det är minusgrader utomhus.

  • Planterningen börjar med att man gräver ett dike som är ungefär två gånger bredden på och 1 eller 2 cm djupare än rotbollen.
  • Luckra upp jorden och blanda i 3 cm planteringsjord. Detta hjälper plantan att rota sig snabbt
  • Placera därefter plantan i diket och fyll igen med en blandning av kompost och trädgårdsjord
  • Rotbollen måste vara ungefär 2 cm under marknivå. Om man planterar på ett ställe med tung jord, som lerjord, kan man fylla igen diket med planteringsjord.

För att plantorna ska växa väl behöver man skapa en hällkant, vilket i princip är en gräns av sand runt häcken. När man vattnar plantan stannar vattnet innanför denna kant.

Vattna plantan omsorgsfullt efter plantering så att plantan kan rota sig snabbt. Ge mycket lite vatten om jorden redan är blöt.

Ta bort allt ogräs runt häcken. Detta kommer att minska näringskonkurrensen och häckväxterna kommer att växa bra. Man kan faktiskt breda ut barkmull för att motverka spridning av ogräs.