Blog

Vad gör du med dina häckplantor när det är torrt under en längre tid?

09-08-2021

Torr. Så otroligt torrt har det varit de senaste somrarna. Inte bra för människor, djur och växter. I de flesta fall var skadorna på växterna mest uppenbara. Inget vatten, inget liv och därför dog växterna. Många häckplantor överlevde inte heller. Eller knappt. Du kan knappast kompensera bristen på regn genom att vattna. Men det finns ett antal saker som du kan ta hänsyn till, vidta åtgärder i tid eller göra vissa val för att undvika problem eller åtminstone minimera skadorna. Om du läser den här bloggen vet du vad du ska göra om det blir så torrt igen i sommar. Du vill ju trots allt kunna njuta av din häck även efter sommaren, eller hur?

Bladen blir slappa

Torra blad. Det är de första tecknen på att häckplantorna håller på att torka ut. Om du är lite uppmärksam märker du detta mycket snabbt. Bladen förlorar sin vackra gröna färg och börjar hänga. En obehaglig syn. Men ingen panik. Det betyder inte att historien är slut. Du måste vidta åtgärder direkt. Det är uppenbart att häckväxternas rötter inte har fått tillräckligt med vatten. Och det har de varit under lång tid. Om trädet inte har torkat ut ännu kan plantan vanligtvis räddas.

Vattna dina häckväxter mycket

Vad gör du då? Du har trädgårdsslangen redo för att börja vattna häcken direkt. Mycket logiskt. Men överkompensera inte. Med andra ord, börja inte ge liter efter liter vatten för att kompensera för torkan. Då är risken stor att du bokstavligen översvämmar dina växter med för mycket fukt. Det är viktigt att vara försiktig med detta om häcken är ganska ung. Växterna har svårt att slå rot eftersom jorden är så tung av vattnet.

Hur mycket vatten ger du och när?

Vatten i doser. En eller två gånger i veckan. Ungefär 10 till 15 liter per löpmeter. Vattna inte dina växter i full sol. Detta är slöseri med vatten och arbete. Den är inte till någon som helst nytta. Vattnet har redan avdunstat innan växtrötterna kan dra nytta av det. Det kan också orsaka brännskador på bladen. Du vill inte ha något av det. Därför bör du vattna sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Det är inte så varmt då och därför har det störst effekt.

Skydda häckens rötter

Du kan också se till att anpassa förhållandena så att växten har lättare att klara sig i torrt väder. Tänk på mulching. Därefter täcker du jorden runt häckplantorna med organiskt material, t.ex. gräs, gödsel, bark eller halm. Detta hjälper till att hålla jorden fuktig. Om dina häckplantor står mestadels i solen kan du skydda rötterna från värmen med en vit duk eller ett lakan.

Hornbeam eller bok tål torka.

Om du förväntar dig att det ska vara torrt varje sommar är det klokt att ta hänsyn till detta när du planterar en ny häck. Välj växter som tål torka. Tänk på bokhäckar, även kända som Fagus Sylvatica, eller avenbok (Carpinus Betulus). De tål långa perioder av torka. Men naturligtvis måste du också vattna dem, för ingen växt kan leva utan...

Färdiga häckar

En annan sak att tänka på är att unga häckplantor som planterats nyligen är mindre motståndskraftiga mot långvarig torka än en häck som planterats i flera år och som därför är fast rotad. Plantera därför aldrig en ny häck strax före eller på sommaren, utan låt det gå minst sex månader eller helst ännu längre mellan planteringarna. Då är häcken väl rotad och torrt väder skadar den inte lika mycket. Om du inte har så mycket tid, men vill plantera en häck snabbt, är en färdig häck också ett alternativ. Rötterna i dessa häckar är redan välutvecklade och kommer att etablera sig snabbare i jorden när de planteras. Men dessa häckar behöver naturligtvis också vatten.

Med din hjälp överlever häckplantorna.

Torr väderlek är och kommer alltid att vara ett problem för dina växter, men de kan överleva med din hjälp. Ge dem tillräckligt med vatten, men inte för mycket, och kontrollera bladen regelbundet.

Har du några frågor om detta?

Kontakta då vår kundtjänst på 084 37 37 097 eller info@hackvaxter-heijnen.se. Vi ger dig ett färdigt svar på ditt eget språk.

Frågor beträffande plantskötsel


Frågor om växttransport


Frågor om priser


Frågor om betalning


Frågor om vår plantskola


Frågor om leverans av plantor


Fler frågor