Blog

Hur skyddar du dina häckplantor från vinterkylan?

06-02-2021

Du föredrar att köpa häckplantor så att du inte behöver oroa dig för mycket för dem. Stämmer det? Det är åtminstone det vi antar för bekvämlighetens skull. Det är praktiskt att du inte behöver förbereda för att skydda din meterlånga och ofta meterhöga häck under de kalla vintrarna. På Häckväxter Heijnen har vi sett till att du inte får extra arbete att göra när det gäller dina häckar under vintermånaderna. I många fall är de väldigt härdiga, som bokhäckar, Thuja, Cypresser och många andra. Lagerväxter har sorter som är måttligt härdiga. Och varianterna Lagerhägg Rotundifolia och Lagerhägg Caucasica är måttligt härdiga. Allt detta beskrivs mycket tydligt på vår hemsida.

Och vad är då måttligt, medel eller mycket härdig?

Bra fråga! Låt oss förklara skillnaden nedan.

Måttligt härdiga växter överlever en kort, måttlig frostperiod mellan 0 till -10 grader Celsius. Men om perioden varar längre bör du ändå skydda dem mot frosten.

Medel-härdiga växter du bör hålla ett öga på när frosten blir lite värre. Och vi menar mellan -10 till -15 grader Celsius.

Mycket härdiga växter. Dessa överlever till och med en större frostperiod på -15 till -25 grader Celsius. Inget att oroa sig för.

Få inte panik över ordet "nattfrost", för nattfrost är ingen riktig frost

Du behöver inte få panik när du hör ordet. Ordet säger allt. Det fryser bara på natten. Detta kan inte riktigt kallas en riktig frost för odlare. Nattfrost blir bara ett problem för växter om det fryser även under dagen. Vi menar: kallare än -5 grader Celsius. Du bör dock vara försiktig om det snöar också. Speciellt om du har måttligt härdiga häckplantor i din trädgård.

Men naturligtvis är det klokt att hålla förutsättningarna för din häck så optimala som möjligt. Så se till att jorden inte förblir för våt. För när detta vatten börjar frysa är det kört för rötterna och så småningom hela växten.

Att skydda en växt i en kruka eller behållare är bättre än att plantera den i marken.

En häckväxt planteras vanligtvis i jord, men om du har placerat en eller flera växter i krukor eller behållare är det också bra att hålla koll på frosten. Växter i den öppna marken är mycket mindre utsatta för kyla. Detta beror på att plantans rötter ligger över marken i behållarna eller krukorna. Vilket innebär att de fryser snabbare. Detta är också fallet med härdiga växter. Växtrötterna i den öppna marken är å andra sidan mycket bättre skyddade. Jordens övre lager kan frysa, utan att frosten når de nedre delarna, det vill säga rötterna.

Hur skyddar du en växt i en kruka?

Du kan eventuellt isolera krukan. Detta görs bäst innan du placerar växten i den. Isolerade krukor kan också beställas online, så att du inte behöver arbeta med isoleringsmaterial, till exempel bubbelplast eller frigolit. Lämna alltid botten öppen, annars kommer inte vattnet att rinna av. Du kan också ställa hela krukan med växten inomhus där det är frostfritt. Se till att du har tillräckligt med utrymme. Och ja, låt oss vara ärliga: det är mycket lättare att lämna dem utomhus!

Hur skyddar du växter på den öppna marken?

Om du verkligen behöver skydda dina häckplantor från kyla är fleece det bästa du kan använda. Ett lätt tyg som du knyter runt växten. Växten får precis tillräckligt med syre genom tyget. Det är inte tillrådligt att använda skyddsprodukter som inte andas - t.ex. folie - eftersom bladen kan kvävas och dö.

Återigen, om det inte är nödvändigt, bör du verkligen inte skydda växten. De flesta växter kan skydda sig själva från kyla. Och du bör verkligen vara försiktig när temperaturen börjar stiga igen. Ta bort skyddet så snart som möjligt.

Att skydda dina växter på ett naturligt sätt är en bättre lösning. Vårt råd: rengör inte bladen i trädgården för att det ser bättre ut, lämna bladen där till mars. De ger en naturlig isolering för jorden. Och genom att göra det skyddar du rötterna. Det kostar ingenting. Inte ens en enda ansträngning!

Du kan också välja att använda ett tjockt lager av komposttäckning. Täck jorden runt dina häckplantor med organiskt material, till exempel flis, trädbark, halm eller gräs. Detta skyddar jorden och rötterna från kyla. En ytterligare fördel på våren och sommaren är att ogräs inte har en chans att växa och näring, luft och fukt tränger igenom jorden bättre eftersom markstrukturen blir mer luftad när den blandas med kompost.

Frågor? Mer information? Kontakta oss

Som nämnts, besök vår hemsida för att ta reda på om din växt är måttligt, medel eller mycket härdig. Du hittar också tips och tricks om olika växter. Och inte bara information om vintervård!

Vill du veta mer om vinterskyddet för dina häckplantor? Eller har du några andra frågor? Kontakta oss då på 084 37 37 097 eller info@hackvaxter-heijnen.se. Tillsammans ser vi till att du kan njuta av din häck till fullo 365 dagar om året.

Frågor beträffande plantskötsel


Frågor om växttransport


Frågor om priser


Frågor om betalning


Frågor om vår plantskola


Frågor om leverans av plantor


Fler frågor