Corona update: We will still deliver your orders. Our carrier delivers the plants without any personal contact.

Blog

Hitta skillnaderna mellan avenbok och bokhäck

11-01-2021

Avenbok. Bokhäck. De termerna används ofta omväxlande. Inte bara ibland, utan rent av väldigt ofta! Som om det vore en och samma växt. De är väldigt lika varandra. Vilket gör det till ett vanligt misstag. Men de två är definitivt inte samma växt.

Det kunde inte vara längre ifrån sanningen. De liknar varandra, men de är inte ens från samma familj. Avenboken, med det fantastiska latinska namnet Carpinus betulus, härstammar från björkfamiljen. Bokhäcken (Fagus sylvatica eller Bok) härstammar från bokfamiljen. Vi måste erkänna: de två valörerna är lika: björk och bok, men vi får inte glömma att de är två helt olika familjer.

Den första och främsta skillnaden är familjen från vilken häckväxterna härstammar: bokhäcken kallas även den europeiska boken.

På vintern: vintergröna växter ger mer insynsskydd, lövfällande växter ger mindre insynsskydd

På vintern är den ena växten vintergrön medan den andra är så okultiverad som växter kan bli. Det är den största skillnaden mellan de två växterna. Avenboken tappar sina blad på hösten. Bokhäcken behåller helt enkelt sina bruna blad, vilket är trevligt om man uppskattar insynsskydd. Ytterligare en fördel med bokhäcken är lövverket 365 dagar om året och det faktum att växterna dessutom skyddar mot vinden. En avenbok har inte fördelen att vara vintergrön året om utan ger istället en tät vegetation på våren. Den får nya blad snabbare än bokhäcken.

Bladens struktur och färg skiljer sig åt

Avenboken, Carpinus betulus, har grova blad med djupa bladnerver. Bladen är även något spetsiga och har en vacker grön färg. På hösten blir de gröna bladen gula och innan du vet ordet av ligger alla på marken. Det sker så fort man får en frostnatt, så synd! Men i det här fallet är det en nackdel på vintern och en fördel på våren. För då får avenboken nya, gröna blad snabbare än bokhäcken (Fagus sylvatica eller Bok). Det är roligt när det inte är säsong.

Bokhäckens blad är glänsande och mjukare än bladen på dess kamrat, avenboken. Gillar du rött? Då kan du även välja den röda varianten av bokhäcken. Och vad sägs om en kombination av röda och gröna växter? En vacker syn. Bokhäckens blad blir först gula och röda på hösten. Häckväxten behåller sina blad. Det är därför det tar lite längre tid för häcken att få tillbaka sina gröna blad, eftersom de nya bladen först måste knuffa bort de bruna, så att säga. Det är precis det man föredrar.

Plantering av avenbok och bokhäck kommer nära

Carpinus betulus, avenbok, syns ofta i våtmarksområden, längs en bank eller i kustområdet. Bokhäcken, Fagus sylvatica eller Bok, är populär i hela landet och går att hitta i många trädgårdar. När det gäller plantering finns det några skillnader du måste ta hänsyn till. Jämfört med bokhäcken är avenboken mindre krävande när det kommer till var den planteras. En fuktig plats går bra och den växer också bra i lerjord. Du bör inte prova det senare med en bokhäck. Den föredrar att växa på sandjord som inte är för våt. Men var försiktig: den tycker inte om när det blir för torrt heller. Det borde vara någonstans mittemellan. Inte för vått, inte för torrt. Bokhäcken blir nöjd om du ger den lite kompost som innehåller svampmycorrhiza. Blanda bara komposten med trädgårdsjorden. Då ser du att dina växter klarar sig bra både på kort och lång sikt.

Beskärning av båda häckarna

”Beskärning kan inte vara så svårt. Beskär bara en eller två gånger om året. Det är allt... eller hur? ”

Det är en underdrift. De två häckväxterna är olika. Om du har planterat en avenbok är det väldigt viktigt att du låter den växa först. Ända tills den når den höjd du vill att den ska vara. Därefter kan du beskära avenboken.

Beskärning av bokhäcken är å andra sidan helt annorlunda. Du måste beskära den från det att den är liten. Det är väldigt viktigt att regelbundet beskära på höjden. Så att häcken är väl grenad i botten och växer snyggt och tätt. Något som många inte vet: beskärning på höjden är även bra för andra ändamål: du får en mycket bättre chans att lyckas om du regelbundet beskär häcken på höjden.

Andra särdrag och skillnader

Under de sista veckorna på våren dyker små hängen upp på avenboken, även kallad europeisk avenbok, som senare blir till små "frukter" som fåglar älskar. Så om du gillar att ha lite aktivitet i din trädgård är en avenbok ett bra val. Vilket förresten inte betyder att du aldrig kommer att se fåglar i en bokhäck. Tvärtom gömmer sig fåglar i den i upp till 365 dagar om året. Det finns alltid blad att gömma sig bakom. Det är en annan stor fördel med Fagus sylvatica, bokhäcken.

Är du intresserad? Behöver du mer information? Vill du ställa en fråga?

På Häckväxter Heijnen kan du köpa båda häckväxterna. Avenbok och bokhäck har båda sina särskilda egenskaper och charm. Det är upp till dig vilken du föredrar. Ta en titt på vår webbplats. Där hittar du mer information om de två häckväxterna. Säg bara till oss om du har några frågor! Vår kundtjänst finns på ditt språk. Kontakta oss på 084 37 37 097 eller info@hackvaxter-heijnen.se.

Frågor beträffande plantskötsel


Frågor om växttransport


Frågor om priser


Frågor om betalning


Frågor om vår plantskola


Frågor om leverans av plantor


Fler frågor