Blog

Häckväxter i blom: en vacker syn

23-06-2021

Det finns inget vackrare än blommande häckväxter i trädgården på våren och sommaren, eller hur? Du vill gärna kunna njuta av dem längre. Men faktum är att blomningen utlöses av mängden solljus och de högre temperaturerna som följer med det. Du kan dock plantera en blandad häck där blommornas blomningsperioder följer varandra mer eller mindre nära. På så sätt kan du njuta av den längre. I den här bloggen tittar vi på häckväxter som blommar på våren och sommaren. Och hur du kan se till att blomningen blir så optimal som möjligt.

Liguster eller häcklig liguster

De blommande häckväxter som vi har i vårt sortiment är ligusterhäckväxter: Ligustrum Vulgare Lodense (eller Lilla liguster), Ligustrum Vulgare Atrovirens (även kallad Liguster Atrovirens) och Ligustrum Ovalifolium (även kallad Liguster Ovalifolium eller Morning Glory). På våren blommar vackra blommor som doftar gott. Efter blomningsperioden kommer svarta bär på grenarna. Blommorna och de svarta bären ger mycket liv åt din trädgård. Fåglar, bin och fjärilar kommer att vara tacksamma. Och du har något extra att titta på utöver den blommande häcken.

Järnek, Holly eller buske

Med häckväxten järnek - även kallad hölle eller buske - blir det aldrig tråkigt i trädgården. Häckplantan är grön året runt och blommar rikligt i maj och juni. På grenarna sitter vita blommor. Från september till mars kommer sedan de slående röda bären, som du förmodligen känner igen från blomsterarrangemangen runt jul. Vi har ett antal sorter av denna häckväxt, nämligen: Ilex Aquifolium (vanlig hölle eller vintergrön buske), Ilex Meserveae Heckenpracht (även kallad hölle Heckenpracht eller Ilex Heckenpracht) och Ilex Aquifolium Alaska (eller: hölle Alaska eller Ilex Alaska).

Många timmar i solen ger en rikare blomning

Du kan inte "kontrollera" allt, men om du gillar blommor kan du åtminstone hjälpa din häck. Vill du att den ska ge dig vackra blommor under de varma månaderna? Ställ den sedan på en plats med mycket sol. Naturligtvis klarar sig häckväxter bra i skuggan, men mycket sol innebär helt enkelt att blommorna blir rikare. Du kan ta hänsyn till detta. Om ungefär hälften av din häck ligger i skugga under en stor del av dagen kan du sätta häckväxter som inte blommar där. På den andra, soliga sidan kan du sätta blommande växter. På så sätt utnyttjar du omständigheterna på bästa möjliga sätt.

 

Få ut det mesta av blomningen: ta bort gamla blommor

Det är också viktigt att vattna. Det är en självklarhet. Inte för lite, men absolut inte för mycket vatten. Det är också klokt att klippa bort de vissna blommorna efter blomningen. Detta gör att häckplantan kan blomma optimalt följande år. Om du inte tar bort de gamla blommorna kommer det till slut inte att växa några fler blommor. Det vore synd! Häckväxter är i allmänhet ganska lika när det gäller skötsel, men det finns vissa skillnader. Följ därför alltid instruktionerna för dina häckväxter. På så sätt slipper du obehagliga överraskningar.

Det är alltid en bra idé att kombinera häckväxter.

Häckväxter har vackra färger även utan blommor och tack vare de olika typerna av blad ser de alla olika ut. En attraktiv syn. Att kombinera häckväxter är därför inte bara idealiskt för att blomma, utan också för att skapa variation i trädgården. Om du dessutom tar hänsyn till blomningsperioden får du alltid en färgsprakande trädgård där det alltid finns något att se. Om det inte är blommorna eller fjärilarna och bina, så är det växternas olika färger eller växtsätt.

Är du osäker på vilken art du ska välja? Eller har du andra frågor om blomning och skötsel av häckväxter?

Kontakta då vår kundtjänst. De talar till dig på ditt eget språk. Och de vet alltid vad de ska göra. Om du vill ha mer specifik information om häckväxter kan du kontakta oss på 084 37 37 097 eller info@hackvaxter-heijnen.se. Naturligtvis kan du också ta en titt på våra produktsidor. Här hittar du mer information om växten och hur du bäst tar hand om den.

Frågor beträffande plantskötsel


Frågor om växttransport


Frågor om priser


Frågor om betalning


Frågor om vår plantskola


Frågor om leverans av plantor


Fler frågor