Blog

Häckväxter bör helst beskäras på våren

14-05-2021

Skärning är inte nödvändig. Du kan låta häckväxterna växa utan att beskära dem. Men om det ger det bästa resultatet återstår att se. Å andra sidan har alla sina egna preferenser. Vi rekommenderar att du alltid beskär dina häckplantor. Även om det bara är för att klippa av de grenar som sticker ut. Även om dina häckväxter blommar är det klokt att beskära dem. För: ingen beskärning = liten eller ingen blomning. Så när är den bästa tiden att ta fram din beskärningssax?

Beskärning av häckväxter på våren

I allmänhet är det bäst att beskära häckväxter på våren, precis innan de börjar blomma. Men du kan fortfarande beskära fram till och med september. Ett annat bra skäl att beskära på våren är att växterna just avslutar sin viloperiod. Vilket innebär att de växer snabbast. Om du inte stänger av grenarna under denna period kan det vara svårt att beskära dina växter eftersom de ser och känns röriga. Om du inte har något emot det är det perfekt! Gillar du raka häckar? Då är det en bra idé att beskära växterna direkt.

Varför beskär vi häckväxter?

Kanske är det bra att gå tillbaka till frågan om varför beskärning är bra för en växt överhuvudtaget. Det gör att du kan ta bort gamla, torra och sjuka grenar, hålla häcken frisk och främja tillväxten igen. Beskärning håller också häcken i schack. Du får en snyggare, rak häck genom att beskära. Och låt oss inte glömma: beskärning på våren förbereder också blommande häckplantor för den period då de blommar. Beskärningen gör att växten utvecklar många nya skott som blommorna kan växa på. Det är viktigt att du gör beskärningen så tidigt som möjligt på våren. Då kan du verkligen njuta av blommorna inom nolltid, som i många fall avger en fin doft och lockar till sig fåglar och fjärilar.

Beskära en häckväxt mer än en gång?

Det finns häckväxter som behöver beskäras oftare än en gång per år. Planera den första beskärningen före den längsta dagen. Och planera de andra beskärningarna så regelbundet som möjligt efter det. Molniga dagar är de bästa dagarna för beskärning. Särskilt om det just har regnat. Grenarna är då lättare att klippa. Perfekt!

Beskärning av häckväxter när det är kallt?

Om du vill avvika från den idealiska beskärningsperioden råder vi dig att ta hänsyn till några saker. Beskärning är möjlig så länge det inte är minusgrader. Det är regel nummer ett. Om det har frusit och du bestämmer dig för att beskära häcken kan skador på växten uppstå. Vilket du vill undvika till varje pris. Och tänk hur hårda grenarna är när det har frusit... När det fryser är det bättre att inte använda beskärningssaxen. Ytterligare en anledning att inte beskära när det är kallt: din häck kommer att se mycket mer "naken" ut, vilket inte är bra om du värdesätter ditt privatliv.

Beskärning under den varma sommaren: en bra idé?

Även om det kan verka frestande att gå ut i shorts och T-shirts på den varma sommaren för att beskära, avråder vi starkt från det. Risken att bränna växterna är mycket stor i den starka solen. Ta hänsyn till detta. Naturligtvis kan du klippa bort några grenar här och där, men gör det inte rigoröst.

Specifik information om en viss häckväxt?

Alla häckväxter har inte samma egenskaper. Vissa kan bara beskäras på våren. Andra växter kan beskäras alla 365 dagar, utom vid frost och stark sol. I den här bloggen skrev vi om de bästa metoderna. Vi kan tänka oss att du letar efter mer specifik information om en viss häckväxt. Ta en titt på våra produktsidor. I beskrivningen av våra häckväxter hittar du när det är bäst att beskära växten, hur ofta du bör upprepa detta och vad du bör ta hänsyn till. Du hittar också mer information om vattning, gödsling och mycket annat.

Har du fortfarande frågor om beskärning av häckväxter?

Ta då kontakt med vår kundtjänst. Vi är här för att ge dig råd. Om du dessutom har andra frågor eller vill ha mer information kan du kontakta oss på 084 37 37 097 eller iinfo@hackvaxter-heijnen.se.

Frågor beträffande plantskötsel


Frågor om växttransport


Frågor om priser


Frågor om betalning


Frågor om vår plantskola


Frågor om leverans av plantor


Fler frågor