Blog

Häckväxter är inte bara ett bra sätt att avgränsa trädgården på.

05-07-2021

I åratal har häckväxter använts för att avgränsa trädgården. Mellan grannens trädgård och din egen. Mellan gatan och din egen domän. Bara för att ange: fram till här? Det är min, resten är din. Och naturligtvis är häckväxter förutom att vara en vacker avgränsning också ett utmärkt skydd. Mot nyfikna ögon, men också mot den irriterande, starka vinden. Men har du någonsin tänkt på att använda en häckväxt i din trädgård för att separera vissa växter, terrasser eller andra trädgårdsområden?

Trädgårdsavskiljning är främst för att skapa avskildhet

Okej, du känner förmodligen till häckväxter när du tänker på gröna trädgårdsstaket. Tänk till exempel på den gröna bokhäcken (Fagus Sylvatica) eller avenbok (Carpinus Betulus). Naturligtvis kan du också använda idegranen för detta, Taxus Baccata till exempel, eller Taxus Baccata David, Taxus Media Hicksii eller Taxus Media Hillii (Hybrididegran ‘Hilli’). De ger alla ett fint, grönt skydd där många fåglar tar plats och ger dig också mycket avskildhet. Vissa arter har ett så tätt lövverk att ingen kan se igenom det alls. Perfekt! De högre häckväxterna ser dessutom till att de bryter vinden i stor utsträckning, så att du även i blåsigt väder kan sitta ute och njuta av din trädgård i fulla drag.

Låga häckar ger struktur åt din trädgård

Det var det mer traditionella sättet att använda häckväxter i din trädgård, som alla känner till. Men du kan göra mycket mer med häckväxter. Vad sägs om att ge struktur åt din trädgård. Om du tycker om det eleganta och formella kan du göra dem till lägre häckar, som ger en fin utsikt i din trädgård. Med häckväxter kan du också skapa rabatter med vackra former. Runda, fyrkantiga eller rektangulära. Kanske till och med symmetriska. Till exempel 3 fack till vänster. 3 fack till höger. Eller 2. Eller 4. Det beror naturligtvis på hur stor din trädgård är. I dessa fack kan du till exempel placera olika växter eller örter som du vill. Tänk på rosor, lavendel, anemoner eller något helt annat.

Häckväxter: även för en mer naturlig, informell trädgård.

Om du inte vill ha en mycket snygg, stram, formell trädgård, utan mer en avslappnad eller naturlig trädgård, kan du säkert använda häckväxter. I det här fallet är det klokt att kontrollera vilken häckväxt du inte behöver beskära så ofta eller någonsin. För om detta är din stil föredrar du att växten, som solitärväxt, i trädgården eller i en häck - utstrålar lite nonchalans som resten av planteringen. Tyvärr är detta inte möjligt med en styv häck. Du kan också få en informell atmosfär med klippta häckar. I det här fallet är det lämpligt att hålla mer rundade former.

Låga häckväxter visar dig vägen genom din trädgård

Du kan också placera häckväxter längs gångvägarna i din trädgård. Låg till marken om du vill behålla överblicken. Tänk till exempel på buxbom (Buxus Sempervirens), järnek (Ilex) med de tre olika arterna: Ilex Crenata Dark Green, Ilex Crenata Green Hedge eller Ilex Crenata Convexa. Har du någonsin varit i Paleis Het Loos trädgårdar? Där har de kilometerlånga låga häckar längs gångvägarna. En vacker syn!

Höga häckväxter kan skapa mer djup

Naturligtvis kan du också göra trädgården till en slags labyrint, eller labyrint. Då väljer man högre häckar och gör trädgården lite mer spännande.

Kul för (barn)barnen! Men också för dig själv om du gillar mer djup i din trädgård. För detta lämpar sig Thuja med sina olika typer, Thuja Brabant, Thuja Smaragd, Thuja Atrovirens, Thuja Martin och Thuja Excelsa perfekt. Du kan också välja ligusterhäckar, närmare bestämt Ligustrum Ovalifolium, Ligustrum Vulgare, Ligustrum Vulgare Atrovirens eller Ligustrum Vulgare Lodense.

Möjligheterna är oändliga med häckväxter! Fler än vad du kanske trodde till en början.

Behöver du hjälp eller har du några frågor?

Då är du välkommen att kontakta vår kundtjänst. De ger dig ett färdigt svar på ditt eget språk. Om du dessutom vill ha specifik information om häckväxter kan du kontakta oss på 084 37 37 097 eller info@hackvaxter-heijnen.se. Naturligtvis kan du också ta en titt på våra produktsidor. Här hittar du mer information om växten och hur du bäst tar hand om den.

Frågor beträffande plantskötsel


Frågor om växttransport


Frågor om priser


Frågor om betalning


Frågor om vår plantskola


Frågor om leverans av plantor


Fler frågor