Corona update: We will still deliver your orders. Our carrier delivers the plants without any personal contact.

Blog

10 tips för plantering av häckar

27-11-2020

Hösten - som vi nu är mitt inne i - är perfekt för plantering av häckväxter. Växterna är då, så som det så vackert heter, i vila. Naturligtvis är det inte bara nu som man kan plantera; från och med september till och med maj går bra. Men eftersom temperaturen nu sjunker och det i allmänhet regnar lite mer, så behövs det inte vattnas lika mycket. Om det fryser kan man givetvis inte plantera växter. Det går knappast att gräva och även om det skulle gå, är det inte bra för rötterna eftersom de inte kan rota sig. Så har du planer på att plantera en ny häck? Då är just nu en ytterst bra tillfälle. Så får du bäst resultat. Det är klokt att förbereda ett antal saker. Och efteråt att se till att häckväxterna vattnas rejält och regelbundet. Men detta är i och för sig självklart. Här får du 10-tal steg-för-steg tips. Om du följer anvisningarna kommer du att kunna njuta under många år av den vackra häcken.

 1. Se till att platsen där du vill plantera häcken är helt fri från gräs och ogräs. Varför det? Jo, det är mer lättarbetat, det ser bättre ut och de nya häckväxternas rötter behöver inte konkurrera om näringsämnena i jorden. Har du mycket problem med ogräs? Då kan du överväga att blanda jorden med täckbark (grovhackade grenar och bark m.m.) då detta förhindrar ogräs från att växa.
 2. Gräv ett planteringsdike, ungefär dubbelt så brett som själva växten och en till två centimeter djupare än klumpen. Tips: spänn ett rep mellan två pinnar och gräv planteringsdiket längs med repet. Då får du en snygg, rak häck.
 3. Luckra jorden väl och blanda i cirka tre centimeter blomjord med jorden från din trädgård. Detta gör jorden lösare vilket underlättar för rötterna att rota sig snabbt och bra.
 4. Sätt eller lägg häckplantorna bredvid planteringsdiket, på det ställe där du vill plantera dem. På så vis kan du enkelt justera något om det skulle behövas. Vi rekommenderar: använd cirka två till tre häckplantor per meter. Självklart kan du plantera dem närmare varandra eller längre ifrån. Du bestämmer själv.
 5. Är du nöjd med fördelningen? Sätt plantorna upprätt och precis i mitten av planteringsdiket. Detta är mycket viktigt. Annars växer häcken snett och det ser inte klokt ut. Och nej - tro oss - detta kan inte lösas med beskärning. Du kommer att se det hela tiden vilket ju vore synd.


   
 6. Klumpen ska planteras cirka två centimeter under markytan. Varför då? Många tror att det är bättre att sätta plantan djupt i marken, men detta är just ogynnsamt. Det är bättre att plantera häckplantor för högt än för djupt. Rötterna växer nämligen mycket lättare nedåt, än uppåt. Dessutom är jorden strax under ytan varmare på våren vilket gör att roten kan börja gro, vilket inte är bra för plantan. Plantera därför häckplantan på samma djup som den var på plantskolan. Om du är osäker, plantera den så högt som möjligt.
 7. Fyll planteringsdiket med en blandning av jord och kompost från din trädgård. Har du lerjord i trädgården? Fyll i sådana fall hålet med antingen blomjord eller kompost så att jorden blir så lucker som möjligt.
 8. Tryck till jorden så att häckväxterna står stadigt. Tryck inte för hårt, rötterna gillar lucker jord så att dom kan rota sig ordentligt. Om marken är för kompakt går det inte lika lätt.
 9. Vattna plantorna rejält efter planteringen så att de rotar sig snabbt. Om jorden redan är väldigt blöt eller om det regnar mycket efter det att du har planterat, så behöver du naturligtvis inte vattna lika mycket. Bedöm själv.
 10. Vattningen underlättas om du bygger en fördämning av sand runt häcken. Detta gör att vattnet lättare hamnar där det ska, nämligen hos rötterna. På så vis ser du till att växterna kan växa till sig ordentligt.

Efter ett väl utfört jobb är det skönt att vila och ännu viktigare; njuta av sin vackra, täta häck. Naturligtvis tar det ett tag innan den är tillräckligt hög så att varken grannar eller gatan syns, men det går fortare än du tror.En sista grej. Våra häckväxter levereras oftast med en klump insvept i jute. Plantan och särskilt rötterna måste hanteras försiktigt, så att de inte skadas. Du behöver inte ta bort jutesäcken, den förmultnar i jorden. Praktiskt, eller hur?Det här är allmänna tips gällande häckplantering. Vid varje beställning får du specifika råd gällande plantering av just de häckväxter som du har beställt. Även avståndet mellan olika typer av häckar kan skilja sig åt, mer information gällande detta får du vid din beställning. Tillsammans ser vi till att du kan njuta optimalt av din häck.

Vill du genast ha mer information angående plantering? Eller har du andra frågor? Kontakta oss via info@hackvaxter-heijnen.se

 

Frågor beträffande plantskötsel


Frågor om växttransport


Frågor om priser


Frågor om betalning


Frågor om vår plantskola


Frågor om leverans av plantor


Fler frågor